Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Winterweer veroorzaakt wereldwijd chaos

6 jan 10

Winter

Het winterse weer leidt niet alleen in Nederland tot hevige sneeuwval en gladde wegen. In de hele wereld is er sprake van extreem weer dat chaos veroorzaakt.


Groot-Brittannië
In Groot-Brittanië was op vanochtend de op een na grootste luchthaven van het land, Londen Gatwick, gesloten. Ook vertrokken er geen vluchten van en naar de vliegvelden van Bristol en Exeter. Honderden Britse scholen zijn voor de tweede dag op rij gesloten, berichtte de BBC. Meteorologen voorspellen dat er de komende dagen in het zuiden tot 40 centimeter sneeuw kan vallen.

Frankrijk
In het westen van Frankrijk ondervindt het verkeer grote hinder van het winterweer. In delen van de regio's Bretagne en Normandië mogen vrachtwagens en schoolbussen niet meer de weg op. Een sneeuwstorm in Parijs weerhield koopjesjagers er niet van woensdagochtend op de eerste dag van de uitverkoop afgeprijsde artikelen in de dure warenhuizen te hamsteren.

Italië
De auto van een Italiaans echtpaar bleef gisteravond in een dikke laag sneeuw steken op een spoorwegovergang in de Italiaanse stad Ravenna. De man en vrouw konden de auto verlaten vlak voordat een trein het voertuig aanreed.

China
In het noorden en midden van China, waaronder de hoofdstad Peking, ligt een dikke laag sneeuw. De bewoners van deze gebieden zijn massaal aan het stoken geslagen, waardoor er daar een tekort aan kolen en elektriciteit is. De temperatuur daalde tot meer dan 16 graden onder het vriespunt in de Noord-Indiase regio Kashmir. Tientallen mensen zijn daar omgekomen door de kou. Seoul en ander delen van Zuid-Korea liggen onder een dikke laag sneeuw.

Griekenland
Een opvallende uitzondering op dit winterweer is Griekenland. Bewoners rond de Egeïsche Zee beleven een van de warmste winters in tientallen jaren. In Athene en op Kreta schommelt het kwik tussen 15 en 23 graden.

Nederland
De Randstad en ook andere delen van Nedreland krijgen vanmiddag en - avond te maken met fikse sneeuwbuien. Het KNMI waarschuwt voor een soms slecht zicht en gladheid tijdens de avondspits. Rijkswaterstaat heeft 'sneeuwschuifploegen' klaarstaan om uit te rukken als er erg veel sneeuw op de snelwegen komt. Vanmiddag is er al preventief gestrooid.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief