Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CIA krijgt veeg uit de pan van Obama

8 jan 10

Obama is'not amused' na de fouten van de veiligheidsdiensten...

President Barack Obama heeft de Amerikaanse inlichtingendiensten de mantel uitgeveegd. ''Ze hadden genoeg informatie om de poging tot een aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig te voorkomen, maar ze zagen de signalen over het hoofd.''


Bekijk de toespraak van Obama

Te lauw

De felle toon van de Amerikaanse president staat in contrast met zijn eerste reacties op de verijdelde aanslag op het toestel van Schiphol naar Detroit. Critici vonden zelfs dat de president te lauw had gereageerd. Veel Amerikanen twijfelen traditioneel of de nationale veiligheid wel in goede handen is bij een Democraat. Als Obama ook maar de geringste indruk wekt niet hard op te treden, zeggen zijn conservatieve tegenstanders meteen dat hij het volk niet voldoende tegen het terrorisme beschermt.

Fouten
Door de fouten van de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten kon een Nigeriaan op eerste Kerstdag bijna een vlucht van Nortwest/Delta opblazen. Het was bekend dat al-Qaida in Jemen een aanslag in de VS wilde plegen. Ook was bekend dat er mensen werden gerecruteerd om de aanslag uit te voeren. Bovendien was de Nigeriaan Abdulmutallab in beeld bij de Amerikaanse overheid. De informatie was bij verschillende inlichtingen- en veiligheidsdiensten beschikbaar, maar door onvoldoende samenwerking en slechte analyse is er geen volledig beeld ontstaan. Als dat wel was gebeurd, had Abdulmutallab op de no-fly-list gestaan, zei Obama.

No-fly-list
De president kondigde maatregelen aan om de veiligheid van het vliegverkeer te vergroten. Zo moeten van terrorisme verdachte personen voortaan sneller op de no-fly-list komen. De Nigeriaan reisde van Lagos via Amsterdam naar Detroit en kwam zonder problemen met explosieven op zijn lichaam door de controles in Nigeria en op Schiphol.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief