Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Burgers leggen verkiezingsbeloften vast: 'Daar Hou Ik U Aan'!

20 jan 10

Komende weken stappen vele burgers met een klein cameraatje of een mobiele telefoon af op kandidaat-gemeenteraadsleden om ze een belangrijke vraag te stellen: "Waar kan ik u na de verkiezingen aan houden?".


YouTube
De opnames worden vervolgens door de makers geüpload naar YouTube, waar ze voor iedereen zichtbaar en vindbaar zijn door zoekwoord daarhouikuaan in te tikken.

Gemeenteraadsverkiezing 2010
Deze actie, die de titel "Daar hou ik u aan" heeft gekregen, is een initiatief van de gezamenlijke lokale, regionale en landelijke omroepen. De omroepen vinden het belangrijk dat tijdens de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezing van 3 maart 2010 zoveel mogelijk wordt vastgelegd wat kandidaat-politici aan de kiezer beloven, zodat de uiteindelijk 9953 gekozen raadsleden aan die beloftes gehouden kunnen worden.

Met behulp van publiek ontstaat zodoende een grote database met verkiezingsbeloften, waarmee de kiezer een betere keuze kan maken en waarmee de controle op de lokale politiek wordt versterkt.

Interview
Concreet roepen de intitiatiefnemers van "Daar hou ik u aan" alle burgers op om met een draaiende camera of recorder (mobiel, nano-ipod, handycam, flipcamera) de kandidaten een kort interview af te nemen rond de vraag waar hij/zij na de verkiezing aan gehouden mag worden en het filmpje vervolgens op YouTube te plaatsen met het zoekwoord/label 'daarhouikuaan'.  De lokale, regionale en landelijke publieke omroep helpen daar bij.

Trucs
Zo kan iedereen via www.daarhouikuaan.nl tips en trucs krijgen van prominente interviewers/ presentatoren/verslaggevers, die uitstekend van pas komen bij het maken van interviews. De bijdragen zullen vanaf 10 januari 2010 regelmatig geplaatst worden en opvallende namen bevatten.

Handleiding
Ook is voor de Daarhouikuaan-reporters een informatieve handleiding per post verkrijgbaar. Die kan simpel verkregen worden door naam en adres te mailen aan handboek@omroep.nl.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief