Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pechtold niet tevreden over brief Balkenende

13 jan 10

Het kabinet onderschrijft de belangrijkste conclusies...

D66-leider Alexander Pechtold is niet tevreden over de brief van premier Jan Peter Balkenende over het rapport van de commissie-Davids.


Arrogantie
In het Kamerdebat vroeg Pechtold zich af wat Balkenende bezield had toen hij de conclusies van Davids diskwalificeerde als "ook maar een mening", en of er sprake was van de "arrogantie van de macht" of van "klunzigheid". Volgens Pechtold heeft Balkenende in vijf uur tijd de coalitie tot op het bot verdeeld.

Adequaat
Pechtold wil nu van het kabinet weten of Balkenende en de PvdA het op alle punten eens zijn. Ook wil hij weten wat Balkenende bedoelt met zijn uitleg dat voor een oorlog als die in Irak een adequater volkenrechtelijk mandaat nodig zou zijn geweest. Houdt 'adequater' in dat het adequater had gekund, maar desalniettemin adequaat was, vroeg Pechtold.

PVV
Premier Jan Peter Balkenende is "door de pomp gegaan" voor de PvdA, vindt PVV-leider Geert Wilders. De vanavond gestuurde brief van het kabinet over de Irak-besluitvorming kent volgens hem "bezweringsformules" maar doet niets af aan het nakende einde van het kabinet. De afgelopen uren van crisis en chaos bewijzen volgens Wilders dat Balkenende geen leiderschap toont. "Meneer Balkenende, u bent geen leider, u bent een brekebeen." Wilders herhaalde dat hij zo snel mogelijk verkiezingen wil.

VVD
VVD-leider Mark Rutte wil van premier Jan Peter Balkenende weten waarom hij in de afgelopen dag 180 graden is gedraaid in zijn visie op het volkenrechtelijk mandaat voor de Amerikaanse inval in Irak in 2003.

In het debat vanavond uitte Rutte ook kritiek op de PvdA. Zo vroeg hij vicepremier Wouter Bos of hij de uitspraak van PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer deelt dat de premier dinsdag in zijn reactie op het rapport van de commissie-Davids niet namens Bos heeft gesproken. Rutte neemt verder aan dat Hamer haar beschuldigingen aan het adres van Balkenende intrekt. "Wat maakt dit kabinet er een zooitje van", stelde Rutte. Het kabinet heeft het volgens hem gepresteerd dat het nu niet over de inhoud van het rapport gaat, maar over de ruzie in het kabinet.

GroenLinks
GroenLinks wil weten waar de PvdA staat na de nieuwe verklaring van het kabinet over de kwestie-Irak. Fractieleider Femke Halsema stelde vast dat het CDA maar op een punt heeft bewogen en dat de rest van de verklaring die premier Balkenende dinsdag gaf intact is gebleven.

Halsema wil antwoorden, met name van de PvdA. "Vindt het kabinet nog steeds dat de Kamer juist is geïnformeerd, dat de besluitvorming rondom de inval zorgvuldig is geweest en dat er voldoende leiding is gegeven door de premier?", vroeg Halsema zich af. Volgens haar zit het wantrouwen diep in het kabinet, dat de komende tijd nog veel belangrijke beslissingen moet nemen over bijvoorbeeld de missie in Uruzgan en ingrijpende bezuinigingen. Halsema: "Deze verklaring was nog maar een voorafje, we zijn helaas getuige van een hele langzame val van het kabinet."

SP
SP-fractieleider Agnes Kant heeft geen goed woord over voor de brief van premier Jan Peter Balkenende over het rapport van de commissie-Davids. "Wat een lullige brief. Wat een arrogantie en amateurisme", zei Kant, die Balkenende verweet mist te veroorzaken. Ze sprak in het Kamerdebat woensdagavond ook van 'een loopgravenoorlog die de afgelopen 24 uur is opgelaaid in het kabinet. Een beschamend soepzootje.'

Volgens Kant heeft Balkenende Willibrord Davids dinsdag geschoffeerd door diens conclusies af te vallen. "Hoe haalde u het in uw hoofd om de conclusies zo van tafel te vegen", hield ze de premier voor. Kant vroeg duidelijkheid over zijn eerste reactie op het Irakrapport. "Sprak u wel of niet namens het kabinet?"

ChristenUnie
Voor ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob bestaat er geen twijfel meer of het kabinet het rapport van de commissie-Davids wel serieus neemt. Mocht die twijfel er zijn na de verklaring van premier Jan Peter Balkenende dinsdag, dan is alle onduidelijkheid met de brief van de premier van woensdag wel weg, aldus Slob. Hij zei het te betreuren dat de verklaring van de premier tot misverstanden heeft geleid. Kabinet en Kamer moeten het rapport van de commissie-Davids gebruiken om lessen te trekken uit het verleden, vindt Slob.

Laatste update: 23.45 uur

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief