Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders redden moeder en kind

16 jan 10

Nederlands reddingsteam redt moeder en kind - foto 1

Een reddingsploeg van het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR) heeft in Haïti twee slachtoffers uit de puinhopen van een woning in de hoofdstad Port-au-Prince gered.


Volg het laatste
CNN-nieuws via Twitter en lees ook het weblog van ontwikkelingswerkers Cody en Maria Whittaker en het weblog van ontwikkelingswerker Troy Livesay. 


  

Bewaking
Het voltallige USAR, dat bestaat uit 65 hulpverleners en acht speurhonden, is sinds vrijdag in Haïti. Direct na aankomst begonnen de eerste reddingswerkers onder bewaking van VN-militairen met het zoeken naar overlevenden in de zwaargetroffen hoofdstad Port-au-Prince.

Leogane
Niet alleen Port-au-Prince, maar ook in andere steden en dorpen zijn zwaar verwoest. De Verenigde Naties maakten vandaag bekend dat tot 90 procent van de huizen in de stad Leogane is ingestort of beschadigd. Leogane ligt circa dertig kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince en telt circa 130.000 inwoners. Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter lag ergens halverwege de twee steden.

Orde
De Verenigde Naties overwegen vijfduizend blauwhelmen naar de hoofdstad te verplaatsen. De militairen en agenten moeten daar hun collega's bijstaan om de orde te bewaken. De organisatie maakt zich grote zorgen over de openbare orde en veiligheid in de stad. Er komen meldingen van plunderende bendes en inwoners die woedend zijn over de trage hulpverlening of het uitblijven van hulp.

Adoptiekinderen
Een groep van dertien Nederlandse evacués uit Haïti kwam zaterdagochtend aan op Curaçao. Onder hen zijn adoptiekinderen uit Haïti en hun ouders. Een van de minderjarigen was zwaargewond. Eerder was al een eerste groep van vier evacués van Haïti naar Curaçao vervoerd. Beide vluchten werden op verzoek van Nederland uitgevoerd door de Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air.

Bijeenkomst
In de Amsterdam ArenA komen vanmiddag Haïtianen uit Nederland en België bijeen. Velen kunnen nog steeds geen contact krijgen met familie en vrienden in het land.

Alles op alles
Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking heeft tijdens deze bijeenkomst toegezegd dat de Nederlandse regering alles op alles zal zetten om de slachtoffers zo snel mogelijk te helpen. Hij zal mij persoonlijk tot het uiterste inspannen. "Er is geen tijd te verliezen. Wij zullen alles doen u bij te staan", aldus de minister. ,,De beelden van Haïti, uw land, tonen een onbeschrijfelijk lijden. Ze zijn zo pijnlijk en voor velen een nachtmerrie. Ik betuig u namens de Nederlandse regering mijn oprechte medeleven met u en uw land Haïti."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief