Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commissie-De Wit van start

18 jan 10

Commissie De Wit begint met het onderzoek naar de crisis...

Acht leden van de Tweede Kamer zijn onder leiding van de SP’er Jan de Wit gestart met het onderzoek naar de oorzaken van de kredietcrisis.


De commissie bevraagt sleutelfiguren uit de financiële wereld, onder wie oud-ministers van Financiën Onno Ruding en Gerrit Zalm. Ook worden economen en bankiers gehoord.

Teulings
Vandaag beet Centraal Planbureau-directeur Coen Teulings het spits af. Hij verklaarde voor de commissie dat economen slechts beperkt in staat zijn om te voorspellen hoe de economie zich ontwikkelt. Ondanks dat hij toegaf dat het voorspellend vermogen van het CPB niet geweldig is, vindt Teulings niet dat zijn organisatie het kabinet te laat heeft geïnformeerd.

Betrokkenen
Tot nu toe zijn verder zo’n zestig mensen achter gesloten deuren gehoord. De komende drie weken worden nog eens veertig mensen gehoord. Dat gebeurt in het openbaar. De commissie hoort betrokkenen, geen verdachten; de mensen die voor de commissie verschijnen, staan niet onder ede en zijn niet tot antwoorden verplicht.

Deskundigen
De commissie, die wordt betaald uit het budget van de Tweede Kamer, maakt gebruik van externe deskundigen. Ook is er een samenwerkingsverband met de Universiteit van Utrecht, die onderzoek doet naar het internationale toezicht en naar regelgeving rond het financiële stelsel.

Verloop van het onderzoek
Het eerste deel van het onderzoek beslaat de aanloop naar de crisis. De verhoren moeten inzicht geven in de oorzaken van de crisis. Dit deel moet eind maart voltooid zijn. Vervolgens wordt het handelen van de regering, de Tweede Kamer en de toezichthouders onderzocht; dit tweede deel van het onderzoek moet in het najaar afgerond zijn.

(Foto: Flickr/jsdart)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief