Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ministers misleiden Kamer over Q-koorts test

19 jan 10

Q-koorts

Artikel gewijzigd op 20 januari 2010 - 15:10

Het tankmelkonderzoek is volgens ministers Verburg en Klink, de enige manier om een Q-koorts besmetting op een bedrijf vast te stellen.


Beweringen
Volgens Fred van Zijderveld, plaatsvervangend directeur van het Centraal Veterinair Instituut (CVI), zijn zogenaamde vaginaal-swabs bij geiten en schapen een even goede methode als het tankmelkonderzoek om besmetting met Q-koorts vast te stellen. Dat meldt hij vandaag aan NOVA. Dit staat haaks op de beweringen van de ministers. 

Vragenuurtje
Ministers Verburg en Klink moesten zich tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer verantwoorden vanwege een besmet vleesschapenbedrijf in Nuenen. NOVA meldde gisteren dat dit bedrijf niet onder de strenge maatregelen valt. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft afgelopen zomer op het bedrijf Q-koorts vastgesteld. Het onderzoek werd gedaan nadat meer dan veertig bezoekers op de lammetjes-aaidagen Q-koorts hadden gekregen. De schapen werden onderzocht door middel van vaginaal-swabs. Negentien van de twintig monsters bleken toen positief. 

Niet betrouwbaar
Verburg hierover in de Tweede Kamer: "Als het gaat om dit bedrijf zul je een test moeten hebben die betrouwbaar besmetting vaststelt. En hier zijn vaginaal-swabs gebruikt die een lichte besmetting aantonen." Volgens minister Klink zijn swabs veel minder nauwkeurig. "We hebben simpelweg geen andere detectiemethode afgezien van het tankmelkonderzoek." 

Advies Deskundigen
Het gebruik van de vaginaal-swabs bij niet melkleverende bedrijven, wordt echter wel geadviseerd door deskundigen onder leiding van Coutinho. Dit advies wordt door de ministers niet overgenomen. In de Kamerbrief van 6 januari motiveert minister Verburg dat besluit als volgt: "Onderzoek met vaginaalswabs geeft onbetrouwbare informatie over de volksgezondheidsrisico's van bedrijven. De test wordt bijvoorbeeld al positief bij 1 bacterie op een swab, terwijl een dergelijk bedrijf geen risico voor de volksgezondheid hoeft te zijn. De Q-koorts bacterie is endemisch in Nederland en kan eveneens in de omgeving worden aangetoond. Het doen van vaginaalswabs en de uitkomst daarvan is dan ook geen aanleiding om andere of extra maatregelen te nemen." Die maatregelen worden bij de melkgeiten wel genomen, ook al is er niet bij elk individueel besmet bedrijf een volksgezondheidsrisico vastgesteld. Ook zonder Q-koorts patiënten in de omgeving, worden bedrijven geruimd. 

Positief
Fred van Zijderveld (CVI) bestrijdt de opvatting van de ministers Klink en Verburg. "De vaginaal-swabs zijn net zo betrouwbaar als het tankmelkonderzoek, maar dat laatste is wel goedkoper en efficiënter. Niet beter. Een positieve swab betekent ook echt een besmetting. Echter, een negatieve uitslag betekent niet automatisch dat er geen besmetting is. Je zal dan vaker de test moeten herhalen omdat de bacterie-uitstoot van besmette dieren varieert. Maar dit geldt net zo goed voor het tankmelkonderzoek."

De Tweede Kamer bespreekt de aanpak van de Q-koorts binnenkort opnieuw in een spoeddebat .

Bekijk hier het debat.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief