Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende en Bos oneens over toptarief

21 jan 10

Premier Jan Peter Balkenende vindt een belastingtarief van 60 procent in de inkomstenbelasting ongewenst", maar hij herhaalde vandaag in de Tweede Kamer dat er in de zoektocht naar de noodzakelijke miljardenbezuinigingen wel naar gekeken kan worden.


"Er zijn geen taboes", aldus Balkenende. Hij zei dat, gezien eerdere uitspraken, zijn opvattingen over het toptarief voor niemand een verrassing kunnen zijn.

Reële optie
SP, GroenLinks en D66 hielden hem voor dat PvdA-vicepremier Wouter Bos afgelopen zondag een hoger toptarief nog een "reële optie" noemde. Ze hekelden de verschillende signalen vanuit het kabinet. Volgens Balkenende doelde Bos er slechts op dat het PvdA-voorstel in de discussie wordt meegenomen.

Keuzes
In de zogenoemde heroverwegingen zijn werkgroepen van ambtenaren op zoek naar mogelijkheden om 35 miljard euro te bezuinigingen om op lange termijn de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Uiterlijk 1 mei zijn de resultaten bekend, waarna het kabinet keuzes moet maken. De PvdA opperde eerder om voor inkomens boven het salaris van de premier een belastingtarief van 60 procent te hanteren. Het hoogste tarief is nu 52 procent.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief