Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Weerstand tegen tweede termijn Bernanke

23 jan 10

Een eventuele tweede termijn voor de voorzitter van de Federal Reserve, Ben Bernanke, stuit op weerstand. Twee democratische senatoren, Barbara Boxer en Russell D. Feingold, kondigden aan dat ze de kandidatuur van Bernanke niet zullen steunen. 

Daarmee komt het aantal senatoren die tegen zijn kandidatuur zijn op vijftien. Bernanke heeft de steun van 26 senatoren, maar heeft er in totaal zestig nodig. 59 senatoren hebben nog niet laten weten of ze voor of tegen zijn. De eerste termijn van Bernanke als voorzitter loopt eind deze maand af.

Kritiek

De tegenstanders van de benoeming van Bernanke, zowel democraten als republikeinen, trekken het antwoord van de voorzitter op de financiële crisis in twijfel. Senator Feingold zegt in The New York Times: “Onder het toezicht van Ben Bernanke heeft de Federal Reserve ernstige onverantwoordelijke financiële activiteiten toegestaan, die hebben geleid tot de grootste financiële crisis sinds de Grote Depressie”.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama is overtuigd dat Bernanke aan zijn tweede termijn kan beginnen. Het Witte Huis liet vrijdag weten dat de president “het volste vertrouwen heeft in wat Bernanke heeft gedaan om onze economie uit het slop te trekken en gelooft nog altijd dat hij de beste persoon is voor de baan”. De stemming over de benoeming van Bernanke is minstens een week uitgesteld.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief