Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ophef rond kilometerheffing

25 jan 10

Dit weekeinde hebben bijna 140.000 mensen de online ANWB-enquête over de kilometerheffing ingevuld, van wie een meerderheid tegen de kilometerheffing is. Zaterdag was de website enige tijd overbelast omdat teveel mensen tegelijk de enquête wilden invullen.


Eurlings

Uitspraken van CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) over de enquête zijn hem op felle kritiek komen te staan. Eurlings liet afgelopen vrijdag weten dat er wat hem betreft geen kilometerheffing komt als de ANWB-achterban de plannen afwijst. Zijn partijgenoot Ab Klink (VWS) liet zondag in Buitenhof weten, dat het kabinet hoe dan ook het laatste woord heeft. De uitkomst van de enquête moet daarbij wel worden meegewogen, volgens Klink.

Representatief
De ANWB noemt het onderzoek representatief, omdat de geënquêteerden (ook niet-leden mogen de vragenlijst invullen) een 'drive' zouden hebben om hun mening te geven.  Tweede Kamerlid Kees Vendrik (GroenLinks) uitte in Buitenhof zijn verbazing over de uitspraken van Eurlings. "Als Eurlings echt wil weten wat het draagvlak is, schrijf dan een referendum uit", aldus Vendrik.

Beveiliging
Naast de vraag of de enquête al dan niet representatief is, wordt ook de beveiliging van de website in twijfel getrokken. "Het manipuleren van deze stemming is triviaal kinderspel", zegt hacker Rob Gonggrijp, mede-oprichter van de internetprovider XS4ALL. "Voor een voldoende gemotiveerde aanvaller is dat geen enkel probleem." Gonggrijp heeft de indruk dat er geen 'security techneuten' bij de peiling zijn betrokken.

Peijs
De voorganger van minister Eurlings en lid van de raad van bestuur van de ANWB Karla Peijs zei zaterdag in NOVA dat de kilometerheffing moet worden ingevoerd. "Dit kan zo niet doorgaan. We hebben al miljoenen aan belastinggeld in dit systeem gestoken. Er moet nu wel iets uitkomen."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief