Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spyker neemt Saab over

27 jan 10

Spyker neemt Saab over

Na maanden van onderhandelen lijkt de overname van het Zweedse Saab door Spyker gelukt. Saab-eigenaar General Motors (GM) maakte bekend dat er een akkoord is bereikt. Of de deal daadwerkelijk doorgaat, is afhankelijk van de Europese Commissie.


Aandeel
De overname heeft beleggers enthousiast gemaakt. Vanmorgen lag de koers van het aandeel Spyker na de opening van de Amsterdamse effectenbeurs 80 procent hoger dan gisteren. In de middag was dat nog altijd zo'n 40 procent.

Financiering
Spyker heeft 400 miljoen dollar over voor Saab; 74 miljoen in contanten en de rest in preferente aandelen. De financiering is afhankelijk van een lening van 400 miljoen euro (564 miljoen dollar) bij de Europese Investeringsbank (EIB) die voor Saab is aangevraagd.

Staatsgarantie
De Zweedse overheid verstrekt een staatsgarantie op de lening die Spyker Cars heeft aangevraagd bij de Europese Investeringsbank voor de overname van Saab. Die garantie was voor Spyker naar verluidt cruciaal bij het sluiten van de overeenkomst met General Motors.

Groen
De EIB en de Europese Commissie buigen zich nog over de aanvraag, aldus Olofsson. "Een voorwaarde voor het geven van de staatsgaranties voor de lening is dat er groenere auto's op de weg komen, voertuigen die dus milieuvriendelijker zijn", aldus de minister.

Goedkeuring
Spyker belegt zo snel mogelijk een aandeelhoudersvergadering om de overeenkomst voor te leggen aan de aandeelhouders. Op die vergadering zal Spyker ook goedkeuring vragen om de naam van het bedrijf te veranderen in Saab Spyker Automobiles. Als alles meezit, is de nieuwe combinatie medio februari een feit.

Sceptisch
Veel kenners waren de afgelopen weken sceptisch over de kans van slagen van de inspanningen van Spykertopman Victor Muller. En analisten wezen er gisteren nog op dat de twijfels over de combinatie Spyker-Saab nog niet zijn weggenomen. Beide autofabrikanten zijn verliesgevend, Saab al de afgelopen twintig jaar en Spyker sinds de oprichting in 2000.

David en Goliath
De overname lijkt op het David-en-Goliathverhaal: Spyker produceerde vorig jaar 43 auto's, Saab verkocht er in 2008 nog meer dan 90.000. Bij Spyker werken ongeveer honderd man, bij Saab 3400. Ondanks de koersexplosie van het aandeel Spyker deze week op de beurs is het bedrijf nog geen 85 miljoen dollar waard.

Doel
Wat Spykertopman Victor Muller precies wil met Saab, weet haast niemand. Maar het staat wel als een paal boven water dat de overnamesoap Spyker veel gartis publiciteit heeft opgeleverd. Muller haalt al weken de wereldpers met zijn plannen om Saab in te lijven.

Winst
Met alleen meer naamsbekendheid is Spyker er volgens autoanalist Thomas Edens van Rabobank niet. Hij wijst erop dat Spyker nog nooit winst heeft gemaakt en Saab ook niet in de twintig jaar onder de vleugels van General Motors. "Een goede merkbeleving neerzetten is één ding, maar de grootste uitdaging is nu om renderende verkopen te gaan draaien", zegt Edens.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief