Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Obama: werk, werk, werk

28 jan 10

Obama: werk, werk, werk

Het scheppen van banen is één van de prioriteiten van de Amerikaanse president Barack Obama. Dat kondigde hij afgelopen nacht aan in zijn eerste State of the Union.


Het terugdringen van het begrotingstekort van de VS blijft tevens een van zijn belangrijkste doelen.

Achtergrond
Politieke en beleidsmatige tegenslagen hebben de president doen besluiten de hervorming van het zorgstelsel, klimaatverandering en andere prioriteiten uit zijn eerste jaar als president meer op de achtergrond te plaatsen. Daarvoor in de plaats sprak Obama vol vuur over belastingverlagingen, bezuinigingen en banen scheppen.

Wortelkanaalbehandeling
Obama gaf aan dat hij het "haatte" om de banken die de financiële crisis mede veroorzaakten, te redden met een miljardeninjectie. "Het was ongeveer zo populair als een wortelkanaalbehandeling. Maar toen ik mij kandidaat stelde voor het presidentschap, heb ik beloofd niet alleen dat te doen wat populair is, maar dat ik zou doen wat nodig was." Zo zou de werkloosheid wellicht dubbel zo hoog zijn geweest als het financiële systeem was ingestort. "Meer bedrijven zouden gesloten zijn. Meer mensen zouden zeker hun huis zijn kwijtgeraakt."

Investeren
De regering zal ervoor gaan zorgen dat bedrijven meer uit kunnen breiden en meer mensen in kunnen huren, om zo meer banen te scheppen. Hij wil ook meer investeren in onderwijs om iedereen de kans te geven op een goede toekomst.

Begrotingstekort
Nieuwe maatregelen moeten in de loop der jaren ruim een biljoen dollar (1000 miljard) opbrengen om het begrotingstekort in te perken. Dit is grofweg het bedrag dat Obama's regering in reddingsplannen voor de economie heeft gepompt.

Gezondheidszorg
Obama's paradepaartje, de hervorming van de gezondheidszorg, kwam ook nog even om de hoek kijken. Het verzekeren van tientallen miljoenen onverzekerden blijft een doel evenals het verminderen van de kosten.

Oproep
Doordat de Democraten hun zestigste Senaatszetel onlangs kwijtraakten, hebben de Republikeinen nu echter de mogelijkheid de plannen ernstig te vertragen. Obama deed een oproep aan de Democraten en Republikeinen om ondanks onderlinge verschillen samen de "grote, moeilijke uitdagingen samen aan te pakken. "Het Amerikaanse volk hoopt en verdient dat.

Bekijk hier de State of the Union:

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief