Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Studenten protesteren tegen bezuinigingen

1 feb 10

In verschillende steden voeren studenten vandaag actie tegen de hervormingen in het hoger onderwijs. Onder meer in Utrecht, Amsterdam en Delft hebben studenten universiteitsgebouwen bezet en spandoeken opgehangen.


Bezuinigingen
De studenten protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op onderwijs en de vermoedelijke afschaffing van de basisbeurs, en de positieve reactie van de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) daar op.

Woede
De woede is vooral gericht tegen de Colleges van Bestuur (CvB) van de universiteiten, die samenwerken in de VSNU. De VSNU heeft zich geschaard achter de bezuinigingsplannen en de afschaffing van de basisbeurs die daar mogelijk het gevolg van is. De studenten willen dat de CvB's zich distantiëren van de koers die de VSNU nu vaart. De VSNU zegt nog steeds achter haar beslissing te staan, op voorwaarde dat het vrijkomende geld in onderwijs wordt geïnvesteerd.

Studentenorganisaties
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) steunt de protesten. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), naast de LSVb de belangrijkste vertegenwoordiger van studentenbelangen, vindt het echter te vroeg voor actie. De organisatie wacht de rapportage af waarin wordt onderzocht waarop de komende jaren moet worden bezuinigd. Dat rapport wordt in mei verwacht.

FNV
Vakbond Abvakabo FNV steunt de studenten. Volgens de organisatie is het van groot belang om te investeren in hoger onderwijs en onderzoek. De vakbond benadrukt ook het belang van voldoende contacturen met docenten.

SP
Ook de SP schaart zich achter de actievoerders. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: "Hoe meer jongeren laten weten dat zij nieuwe bezuinigingen op het hoger onderwijs niet accepteren, hoe sneller de regering inziet dat haar plan niet goed is". De SP vreest dat de studiefinanciering zal worden omgezet in een lening. "Studeren wordt daardoor een luxe-artikel", aldus Van Dijk.

Plasterk
Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) vindt het goed dat de studenten aandacht vragen voor het belang van hoger onderwijs. Hij wil niet vooruitlopen op de uitkomst van het onderzoek, maar "voor mij staat voorop dat we een hoogwaardig onderwijs hebben, toegankelijk voor eenieder die er talent voor heeft", aldus Plasterk tegenover persbureau ANP.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief