Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Nederland had opdeling ABN Amro moeten tegengaan'

3 feb 10

Abn-Amro

Vandaag verscheen oud-ABN Amro-topman Rijkman Groenink voor de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de oorzaken van de economische crisis.


Staatssteun
Groenink wees erop dat de 30 miljard euro staatssteun die ABN Amro in 2009 kreeg, bespaard had kunnen worden. De staat had geen 'verklaring van geen bezwaar' mogen afgegeven voor de overname van de bank in 2007 door het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Ook zei hij dat hij "faliekant tegen" was op de overname op het bankentrio; liever had hij gezien dat ABN Amro in handen kwam van het Britse Barclays. Als ABN Amro was gefuseerd met Barclays zouden de problemen die leidden tot de staatssteun volgens Groenink niet zijn ontstaan.

De Nederlandsche Bank
De oud-bestuursvoorzitter verklaarde voor de commissie dat hij zijn twijfels heeft over de rol van De Nederlandsche Bank (DNB) bij de opsplitsing van ABN Amro.  Groenink zei dat het bod van de banken te hoog was en niet op onderzoek gebaseerd; hij noemde het bod van een onverantwoordelijkheid die hij zich niet kan voorstellen.

Aftreden
Verder zei Groenink dat hij achteraf gezien in het voorjaar van 2007 had willen aftreden, dus voordat ABN Amro werd overgenomen door het bankentrio. Hij heeft dat niet gedaan omdat hij "als kapitein" pas "als laatste het zinkende schip wilde verlaten". Groenink trad in november 2007 af, daags na de overname.

Carrière
Rijkman Groenink kwam in 1974 in dienst van de Amro Bank, die in 1991 fuseerde met ABN tot ABN Amro. Hij werkte zich op en werd in 2000 bestuursvoorzitter van de bank. Op 10 oktober 2007, na een carrière van 33 jaar, zette hij er een punt achter. Hij kreeg aan vertrekpremie en verzilvering van aandelen ruim 24 miljoen euro mee.

Fusie
De aanzet voor de onrust rondom ABN Amro werd gegeven door het hedgefonds TCI, dat als minderheidsaandeelhouder pleitte voor een opsplitsing van ABN Amro. Groenink wordt wel eens verweten dat hij de kritiek van aandeelhouders over zich afriep door geen duidelijke strategie te kiezen en dat hij de kosten bij de bank slecht in de hand hield.

Verhoren
Naast Groenink verschijnen vandaag ook andere topmannen van ABN Amro voor de commissie. De verhoren begonnen met Wilco Jiskoot, voormalig lid van de raad van bestuur. Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Arthur Martinez, verschijnt vandaag voor de commissie. Daarnaast verhoort de commissie voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken en econoom William White, die internationaal aanzien verwierf door voorafgaand aan de crisis al volop te waarschuwen maar geen gehoor vond.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief