Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank beslist over getuigen in zaak-Wilders

3 feb 10

Geert Wilders

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag bepaald welke getuigen worden gehoord in de rechtzaak tegen Geert Wilders. De verdediging van de PVV-leider vroeg om achttien getuigen, maar er werden er slechts drie toegewezen.


Wilders wordt vervolgd wegens het aanzetten tot haat, discriminatie en groepsbelediging.

Onderzoekswensen
Onder de achttien getuigen die Wilders wilde oproepen, zijn onder andere rechtswetenschappers en islam-experts. Het Openbaar Ministerie (OM) had geen andere onderzoekswensen dan het horen van Wilders. De drie getuigen die de rechtbank heeft toegewezen zijn islamexperts. Na afloop van de zitting toonde Wilders zich ontevreden. "Deze rechtbank is blijkbaar niet geïnteresseerd in de waarheid. Ik kan niet anders concluderen dan dat de rechtbank mij geen eerlijk proces gunt", aldus de politicus. 

Mohammed B.

Op de lijst van de achttien getuigen stond ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Volgens de verdediging had een een verhoor van B. kunnen laten zien hoe gevaarlijk de islam kan zijn; B. werd opgeroepen als 'ervaringsdeskundige' . Het OM maakte bezwaar tegen het horen van B. "Mohammed B.’s wijze van verklaren kan warrig overkomen. Anderen kunnen beter en duidelijker verklaren", aldus het OM op de eerste zittingsdag op 20 januari.

Procedurele bezwaren
De rechtbank besliste vandaag ook over de procedurele bezwaren die Bram Moszkowicz, de advocaat van Wilders, heeft opgevoerd. Moszkowicz betoogde tijdens de eerste zitting dat de rechters in Amsterdam onbevoegd zouden zijn, onder meer omdat Wilders een parlementariër is. Daarom zou de zaak door de Hoge Raad moeten worden behandeld. De rechtbank is het daar niet mee eens.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief