Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos: 'Ik heb goed met Wellink samengewerkt'

4 feb 10

Minister Wouter Bos (Financiën) zei vanmiddag voor de commissie-De Wit dat de toezichthouders zich er onvoldoende van bewust waren dat 'perverse beloningen' konden aanzetten tot verkeerde beslissingen met onverantwoorde risico's.


Maar dat ligt volgens Bos ook aan politici die de toezichthouders "niet dwongen op dat punt hun tanden te laten zien".

Samenwerking
Bos sprak zijn vertrouwen uit in DNB en Wellink: "ik heb buitengewoon goed met hem samengewerkt". De minister constateerde dat DNB onderdeel is van het wereldwijde systeem dat de problemen in de financiële wereld niet of te laat in de gaten had. Maar "dat is geen zaak van verwijtbaarheid, maar het is wel een feit".

Waarschuwing
Vanochtend werd Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, gehoord. Hij zei minister Bos te hebben gewaarschuwd voor de "potentiële instabiliteit ten zake van onze grote financiële instellingen".  "Ik zei: er is een grens aan het maximeren van aandeelhouderswaarde en realiseer je dat als het misgaat, er dan een overheid is en een belastingbetaler die uiteindelijk moet bloeden", aldus Wellink. Ook dat zei hij dat hij stille hoop had dat men zich zou gaan realiseren dat er zuinig moest worden omgegaan met instellingen die behoren tot de "infrastructuur van Nederland".

ABN Amro
Wellink had de overname en opsplitsing van ABN Amro dolgraag tegengehouden, maar daarvoor ontbrak het materiaal. "Als ik maar zo'n klein gaatje had gezien, had ik nee gezegd. Alles instinctief in mij verzette zich ertegen, maar het gaatje was er niet", zei Wellink. Ook zei hij dat DNB de zwaarst mogelijke eisen stelde aan de overname. Toen daaraan werd voldaan, kon DNB de overname niet blokkeren.

Minister Bos zag ook geen mogelijkheid om de overname en opsplitsing van ABN Amro te blokkeren. Hij noemde de afgegeven verklaring van geen bezwaar verantwoord. Bovendien beschouwde hij het niet als zijn taak om de overname te voorkomen. Bos uitte ook harde kritiek. Op de vroegere top van de bank. ABN Amro kon in 2007 niet meer op eigen benen staan; de bank had "zichzelf al in de vernieling gedraaid" voordat Bos minister werd.

Kritiek

Wellink weersprak de kritiek van oud-ABN-topman Rijkman Groenink, die woensdag beweerde dat DNB de overname had kunnen en moeten tegenhouden. Groenink zei dat de overnemende banken hun bod niet konden waarmaken; hij noemde het bod van een onverantwoordelijkheid die hij zich niet kan voorstellen. Ook wees Groenink erop dat de 30 miljard euro staatssteun die ABN Amro in 2009 kreeg, bespaard had kunnen worden als de staat geen 'verklaring van geen bezwaar' had afgegeven voor de overname van de bank in 2007 door het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander.

Icesave
Over Icesave zei Wellink dat DNB niet op tijd heeft kunnen ingrijpen omdat daarvoor geen wettelijke bevoegdheden waren. Volgens Wellink is "verbaal alles" gedaan om zicht te krijgen op de risico's rond de IJslandse bank Landsbanki, waarvan Icesave een onderdeel was. Ondanks dat aandringen bleef actie van de IJslandse toezichthouder uit. Landsbanki ging ten onder, waardoor veel Nederlandse spaarders gedupeerd werden. Wellink herhaalde de woorden van de voormalige directeur Toezicht bij DNB, Arnold Schilder, die zei zich voorgelogen te voelen.

Vanavond in NOVA een verslag van de zittingsdag. In de studio is Arnoud Boot, Nederlands hoogleraar Ondernemingsfinanciering en Financiële Markten aan de Universiteit van Amsterdam.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief