Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe test in Belfeld

5 feb 10

Minister Gerda Verburg laat een nieuw monster nemen van de tankmelk op een geitenbedrijf in Belfeld. De rechter bepaalde in een kort geding dat de resultaten van het eerdere onderzoek onvoldoende basis zijn voor vaststelling van een besmetting.


Nieuwste monster
In afwachting van nader onderzoek schortte het College van Beroep de ruiming van het bedrijf met 3900 geiten vanwege de Q-koorts voorlopig op. Het is voor het eerst dat de rechter een geitenhouder in het gelijk stelt. De resultaten van het nieuwste monster kunnen zaterdag bekend zijn, zodat het ministerie maandag kan vragen de schorsing van de ruiming op te heffen, aldus een woordvoerder.

Miskraam

LNV wil vaart maken met de ruiming van het bewuste bedrijf, omdat daar al volop lammetjes worden geboren. De Q-koortsbacterie die in 2009 ruim 2300 mensen ziek maakte, komt in grote aantallen vrij bij een miskraam van melkgeiten. Om dat risico uit te sluiten, zijn sinds eind december ongeveer 37.000 zwangere geiten gedood. Op het bedrijf in Belfeld zijn ruim tweeduizend drachtige geiten, de helft daarvan kreeg al lammetjes, aldus LNV.

Schade
Vandaag werd ook bekend dat het ruimen van geiten een flinke schadepost is voor de geitenboeren. Dat staat in een rapport van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) dat vandaag is gepresenteerd. Daaruit blijkt dat een bedrijf met 750 geiten waarvan de helft is geruimd, een schadepost heeft dat de komende vier jaar oploopt tot ruim 160.000 euro. Hoeveel compensatie de geitenhouders krijgen is nog niet bekend. Het rapport van ZLTO is opgesteld om de ministeries te adviseren over de hoogte van de vergoeding.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief