Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS: nog niet dichtbij akkoord met Iran

6 feb 10

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zei zaterdag dat hij niet het gevoel heeft dat Iran en het Westen dicht bij een akkoord zijn over het verwerken van Iraans uranium in Europa.

De uitspraken van Gates staan lijnrecht tegenover de mededeling van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki dat een akkoord dichtbij is. De Iraanse minister zei dit vrijdag tijdens een veiligheidsconferentie in München. Westerse landen zijn al lange tijd met Iran in conflict over het Iraanse nucleaire programma.

Reacties
Iran heeft laten weten dat het overweegt een groot deel van zijn uranium te exporteren en in het buitenland te laten verrijken. Gates zegt echter dat "de realiteit is dat ze niets hebben gedaan om de internationale gemeenschap gerust te stellen". Deze opvatting wordt gesteund door de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle. China roept de wereld op geduld te hebben met het zoeken naar een oplossing voor het conflict over het nucleaire programma van Iran.

Raketten
Vandaag begon Iran officieel aan de productie van twee nieuwe afweerraketten, meldt de Iraanse staatsradio. Het bericht komt drie dagen nadat Iran bekend maakte een proef met de Kavoshgar 3-raket te hebben gehouden. Deze satellietraket zou volgens Iraanse media een aantal dieren in een baan om de aarde hebben gebracht. De VS noemde deze test een provocatie.

(Foto: Flickr/The U.S. Army)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief