Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos vraagt IJsland en DNB om opheldering

11 feb 10

Minister Wouter Bos gaat uitzoeken hoe het precies zit met de beschuldigingen over en weer tussen toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) en IJsland over de ondergang van internetspaarbank Icesave.


Onbeschoft
Dat zei Bos vandaag gezegd in de Tweede Kamer. Bos doet navraag bij de IJslandse regering en DNB. De voormalige IJslandse minister Björgvin Sigurdsson zei gisteren dat DNB-president Nout Wellink een "onbeschoft misleidende weergave van de werkelijkheid" heeft gegeven toen die verhoord werd door de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis.

Garantie
Wellink zei gisteren in NOVA dat hij kan bewijzen dat IJsland voor de ondergang van Icesave heeft beweerd dat zijn depositogarantiestelsel de spaartegoeden van Nederlandse spaarders bij de internetspaarbank kon garanderen.

Vertrouwen
Bos vindt het geruzie "vervelend" en riep de partijen op het publieke debat te staken. Hij sprak nog eens zijn vertrouwen uit in Wellink.

Geen aanvraag
De IJslandse internetbank Icesave heeft nooit een aanvraag ingediend bij de Franse centrale bank om daar te kunnen bankieren, zo liet Banque de France donderdag vandaag weten in een schriftelijke verklaring. De bank reageert daarmee op de berichtgeving in Nederlandse media dat een aanvraag van Icesave in Frankrijk was afgewezen. 

Paspoort
Banque de France merkt ook op dat de moederonderneming van Icesave, Landsbanki, sinds 2005 mocht bankieren in Frankrijk op basis van een zogenoemd Europees paspoort.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief