Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos herhaalt afwijzing NAVO-verzoek

18 feb 10

Wouter Bos heeft vandaag na lang aandringen van de oppositie ook in de Tweede Kamer gezegd dat het kabinet wat hem betreft het NAVO-verzoek voor een trainingsmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan moet afwijzen.


Spoeddebat
Premier Jan Peter Balkenende en zijn vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) zijn in de Tweede Kamer voor een debat met de oppositie over het conflict dat is ontstaan over de toekomstige rol van Nederland in Afghanistan.

Het debat is live te volgen via 
Politiek24 - Volg ook de tweets van Kamerleden

Pittig

Premier Jan Peter Balkenende zei voorafgaand aan het debat dat het "goed" gaat met het kabinet. Wel erkende hij dat er "pittige discussies" zijn over Afghanistan. Hij wil nu eerst luisteren naar de opmerkingen vanuit het parlement, om vervolgens vrijdag in de ministerraad verder te praten.

Crisis
Gisteren ontstond er een crisissituatie binnen het kabinet toen vicepremier en PvdA-leider Wouter Bos definitief het NAVO-verzoek om een jaar langer in Uruzgan te blijven, afwees. Het CDA wil wel langer blijven in Uruzgan nadat de huidige missie in augustus is beëindigd.

Besluit
Bos stuurt erop aan dat het kabinet morgen een besluit neemt over een mogelijk andere taak van Nederland in Afghanistan. De Tweede Kamer wil voor 1 maart een besluit en volgens Bos is dat mogelijk. In de laatste week van februari is er reces en vergadert het kabinet niet.

Helder
Voor de PvdA is het helder: de militairen moeten weg uit Uruzgan dus het kabinet kan het NAVO-verzoek afwijzen. De PvdA wuift de verbazing bij coalitiepartners CDA en ChristenUnie hierover weg, omdat de partij dit al tijden zegt. Maar premier Jan Peter Balkenende zei gisteren dat het kabinet nog wel alle opties voor Afghanistan bekijkt, zoals aan de Kamer is gemeld.

Het debat is live te volgen via Politiek24

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief