Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Coalitie praat nog steeds over Afghanistan

19 feb 10

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie praten al de hele dag over Afghanistan. Op tafel ligt de eis van vicepremier Wouter Bos om het NAVO-verzoek definitief af te wijzen. Volgens ingewijden zit het overleg muurvast.


Verslaggever Pim van Galen denkt dat de gesprekken in de eindfase zijn beland. Maar wat de uitkomst is, is geheel onduidelijk.

Eigen kring
Bos (PvdA) heeft openlijk verklaard fel tegen een langer verblijf van Nederland in de Afghaanse provincie Uruzgan te zijn. CDA en ChristenUnie houden alle opties open. De partijen hebben vandaag eerst gesproken in eigen kring. "Het wordt een zware klus", zei vicepremier Bos bij het binnengaan van de ministerraad. De NOS meldde eerder dat er signalen zijn dat een besluit wordt uitgesteld, maar ook een breuk vandaag is nog goed mogelijk

Opstelling
Het kabinet overleefde gisteravond het Uruzgandebat. Maar de opstelling van Bos heeft tot grote spanningen in de coalitie geleid en brengt mogelijk het voortbestaan van het kabinet in gevaar. Tot ergernis van ChristenUnie en CDA wees Bos ook gisteravond in de Tweede Kamer het NAVO-verzoek af, zoals hij dat eerder in de publiciteit al had gedaan. Juist daarvoor had premier Balkenende benadrukt dat het kabinet zich eerst intern moet beraden.

Kritiek
De Tweede Kamer uitte gisteravond harde kritiek op het kabinet. Balkenende zei dat hij kritiek uit de Kamer wel begrijpt en dat meerdere ministers zich die moeten aantrekken.

Besluit
Staatssecretaris van Defensie De Vries (CDA) zei vanmorgen dat het kabinet vandaag geen besluit hoeft te nemen over Afghanistan. Hij wees erop dat het kabinet van de Kamer alleen voor 1 maart de knoop moet doorhakken.

Geen meerderheid
Fractievoorzitter Slob (ChristenUnie) zei gisteren op dat er in de Tweede Kamer geen meerderheid bestaat voor verlenging van de missie in Uruzgan. "Er moet nadrukkelijk rekening worden gehouden met de opvattingen vanuit de Kamer. En die opvattingen zijn dat het straks afgelopen moet zijn in Uruzgan."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief