Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De NOVA gemeentetour

2 mrt 10

NOVA staat deze dagen in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Al het nieuws hierover is te vinden op NOVA's nieuwe website speciaal voor de verkiezingen.


NOVA Gemeentetour

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht trekt NOVA het land in. Wat speelt er op lokaal niveau, en waar raken de lokale onderwerpen de landelijke politiek? Wie zijn de politici in vijf (middel)grote steden, en wat is hun verhaal? In vijf afleveringen verkent NOVA de politiek in den lande. Vanuit Almere, Groningen, Maastricht, Den Haag en Rotterdam maakt NOVA een live-uitzending.

Landelijke versus lokale politiek
Kan de val van een kabinet doorslaggevend zijn voor de aanleg van een tramlijn in Groningen? Heeft het terugtrekken van Nederlandse troepen uit Uruzgan invloed op de integratiepolitiek van Rotterdam? Bepaalt de Haagse aow-discussie of Almere de veiligheid straks gaat afdwingen met stadscommando's? Meer dan ooit drukken nationale beslommeringen hun stempel op de lokale politiek. 

Nationale sentimenten
Ruim een week voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn het toch weer Haagse politici die in de schijnwerpers staan. Het gaat op 3 maart niet alleen om de aanleg van een tramlijn in Groningen of de veiligheid in Almere, maar ook en misschien wel vooral om de populariteit van Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Geert Wilders, Alexander Pechtold en Agnes Kant. NOVA trekt het land in om antwoord te vinden op de vraag hoe nationale sentimenten het lokale stemgedrag beinvloeden.

Online
Op de interactieve website kunt u een indruk krijgen van de uitzending. Lees hier welke Dwarse Denkers hun opinie geven in de uitzending, en welke onderwerpen door lokale en landelijke politici worden bediscussieerd. Beoordeel debatten tussen jonge kandidaat-raadsleden en columns van lokale helden. Verder verschijnen hier filmpjes, weblogs en Twitter-berichten van de NOVA-verkiezingswaarnemers die zich met een heuse NOVA-bus van stad naar stad verplaatsen. En doe na de uitzending de quiz om te zien of u goed heeft opgelet!

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief