Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

9 juni Tweede Kamerverkiezingen

23 feb 10

De Tweede Kamerverkiezingen zullen op woensdag 9 juni plaatsvinden. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend gemaakt. De koningin heeft aan alle PvdA-bewindslieden ontslag verleend. Zij worden vervangen door bewindslieden van het CDA en de ChristenUnie (CU).


Demissionair

Het kabinet-Balkenende IV gaat demissionair verder en zal de lopende zaken behandelen. Er komt geen rompkabinet. Demissionair premier Jan Peter Balkenende gaat met voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer praten over de onderwerpen die wel en niet kunnen worden behandeld. Het parlement is aan zet en het kabinet past "bescheidenheid", aldus Balkenende.

Verschuiving van portefeuilles
CDA-staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) volgt Wouter Bos op als minister van Finianciën. CU-staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) wordt minister van VROM. Ze volgt Jacqueline Cramer van de PvdA op.

De overige vrijgekomen posten worden overgenomen door de huidige ministers van CDA en CU. CDA-minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) neemt de portefeuille Binnenlandse Zaken over, CU-minister Eimert van Middelkoop (Defensie) de portefeuille Wonen, Wijken en Integratie. Tot slot neemt CU-vice-premier André Rouvoet (Jeugd en Gezin) Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen onder zijn hoede.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief