Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Hoop Scheffer: afbreuk aan NAVO

25 feb 10

Het vertrek van de Nederlandse militairen uit Uruzgan doet afbreuk aan het aanzien van de NAVO. Dat zegt voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer vandaag in een interview met NRC Handelsbad.


Brief
Volgens De Hoop Scheffer is de brief met daarin het verzoek van de NAVO aan Nederland om langer in Uruzgan te blijven "bij wijze van spreken meegeschreven" door Nederland. Er is volgens de oud-secretaris-generaal "nauw overlegd" met Den Haag over de brief. "Het is nogal wat als je dan als kabinet laat weten: het spijt me, mijnheer de secretaris-generaal, maar het feest gaat niet door. Dat is een affront. Dit doet afbreuk aan het aanzien van de NAVO."

Taliban
Voor de Taliban is het vertrek van de Nederlandse troepen een "mentale opsteker", aldus de Hoop Scheffer. Daarnaast denkt hij dat Nederland diplomatiek nadeel van kwestie zal ondervinden.

Kritiek VS
De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft gisteren stevige kritiek geuit op de Europese NAVO-partners. Volgens Gates is "demilitarisering van Europa" en de daaraan gekoppelde aversie tegen het gebruik van militaire middelen een "belemmering" voor vrede en veiligheid in de 21ste eeuw.

In zijn toespraak aan de National Defense University in Washington sprak Gates niet over de op handen zijnde terugtrekking van de Nederlandse troepen uit Uruzgan.

(Foto: Flickr/isafmedia)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief