Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Emile Roemer nieuwe fractievoorzitter SP

5 mrt 10

Roemer volgt waarschijnlijk Kant op...

Emile Roemer is gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP. In een persconferentie zei hij dubbele gevoelens te hebben over zijn verkiezing. "Want eigenlijk had Agnes Kant hier moeten staan."


Kandidaat

Roemer had  zich als enige kandidaat gesteld voor de functie. Hij wil voor de verkiezingen van 9 juni ook lijsttrekker worden. 

Lees hier de SP-tweets en de tweets van Harry van Bommel.

Gezondheid
SP-partijvoorzitter en Tweede Kamerlid Jan Marijnissen was niet beschikbaar als fractievoorzitter van de partij. Een aangeslagen Marijnissen liet dit gisteren weten, kort nadat Agnes Kant bekend had gemaakt de functie neer te leggen. "Ik ben niet beschikbaar. Ik vind dat een nieuwe generatie moet aantreden. Ik heb de functie twee jaar geleden neergelegd wegens gezondheidsredenen. Ik wil mijn gezondheid niet in de waagschaal stellen." Wie de fractie wel gaat leiden, maakt de SP morgenmiddag bekend.

Aangedaan
Marijnissen zei heel treurig te zijn over het besluit van Kant. "De hele fractie is aangedaan. Ik heb grote waardering voor Agnes. Ze heeft de fractie uitstekend geleid. Dit is een enorm verlies."

Van Bommel

Harry van Bommel heeft net als Jan Marijnissen, ook aangegeven niet beschikbaar te zijn voor beide functies. Van Bommel ziet liever dat 'een fris iemand' de baan van Kant overneemt. Van Bommel is blij met de keuze voor Emile Roemer.

Peilingen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 behaalden de SP het beste resultaat ooit. Ze verdubbelden het zetelaantal. Na de verkiezingen van woensdag verloor de partij 50 van de 302 zetels. Ook in de pielingen voor de Kamerverkiezingen staat de SP er slecht voor; van de huidige 25 zetels zouden er nog elf zetels overblijven. 

Beeldvorming
Agnes Kant besloot te vertrekken nadat de ‘slechte verkiezingsuitslag en de lage peilingen’ werden gekoppeld aan haar ‘optredens als boegbeeld van de SP’. De beeldvorming over haar zat de partij in de weg, zo concludeerde ze.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief