Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA versus Leefbaar in Rotterdam

5 mrt 10

Pastors wil een hertelling van de stemmen...

De PvdA heeft in Rotterdam tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen net iets meer stemmen binnengehaald dan de grote opponent Leefbaar Rotterdam.


Voorkeur

De PvdA heeft de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam alsnog gewonnen. De partij kreeg ruim 600 stemmen meer dan Leefbaar Rotterdam. Het werd een fotofinish: PvdA 28,92 procent van de stemmen, Leefbaar Rotterdam 28,63 procent van de stemmen. Marco Pastors (Leefbaar) kreeg 52000 voorkeurstemmen, zijn opponent Dominic Schrijer (PvdA): 24000.


Bron: RTV Rijnmond

Meerderheid
De PvdA is door de overwinning als eerste aan zet in de coalitie-onderhandelingen. Dominic Schrijer heeft gezegd niet met Leefbaar Rotterdam te gaan regeren. Dan zijn er minstens vier partijen nodig om een meerderheid te behalen in de 45 zetels tellende gemeenteraad.

Hertelling
Vanwege vermeende onregelmatigheden in sommige Rotterdamse stemlokalen, heeft Marco Pastors, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, aangegeven een hertelling te willen. Rotterdammers moeten nu nog even geduld hebben voor er een definitief besluit valt over de rechtmatigheid van de verkiezingen in hun stad. Het wachten is op het advies van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief