Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

President IJsland: Nederland misbruikt IMF

5 mrt 10

De president van IJsland, Olafur Grimsson, verwijt Nederland zijn positie binnen het IMF te misbruiken door leningen te blokkeren.


Gegijzeld
Hij zegt vanavond in NOVA: ”Nederland en Engeland hebben hun positie in het IMF gebruikt om ons onder druk te zetten. Om het bot te zeggen: de Nederlanders en de Britten hebben het IMF gegijzeld en gebruikt als wisselgeld om IJsland te dwingen een oneerlijke overeenkomst te accepteren.”

Onacceptabel
Grimsson weigerde begin januari het wetsvoorstel te ondertekenen waarin de terugbetaling van de Icesave-miljoenen werd geregeld. Voormalig minister van Financiën Wouter Bos noemde dat toen ‘onacceptabel’. Grimsson: “Dat is een rare mening want ik dacht dat hij een democraat is.”

Boos
Door Grimsson’s weigering zal de IJslandse bevolking zich morgen in een referendum over de terugbetaling moten uitspreken. Naar verwachting stemt driekwart tegen. Ze maken zich vooral boos over de 5,5% rente die moet worden betaald over de €1,3 miljard schuld. Grimsson: “De Nederlanders en de Britten willen ook nog winst.”

Oneerlijkheid
Om het referendum te voorkomen deden Nederland en Engeland vorige week een nieuw bod. De rente zou flexibel worden en over 2009 en 2010 worden kwijtgescholden. Grimsson zegt hierover: ”Dat bod toont de wijsheid van mijn beslissing aan, alsmede de sterkte van het referendum en de oneerlijkheid van het eerdere bod.”

Vanmiddag maakte demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager bekend dat de besprekingen tussen IJsland, Engeland en Nederland over de terugbetaling van de Icesave-gelden zijn afgebroken. Het lijkt daarmee onvermijdelijk dat het referendum doorgaat.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief