Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders in gemeenteraad Den Haag

8 mrt 10

Geert Wilders

PVV-leider Geert Wilders zal toch plaatsnemen in de gemeenteraad van Den Haag. Als lijstduwer had hij ruim 13.000 voorkeurstemmen gekregen.


Voorkeurstemmen
Aanvankelijk was Wilders niet van plan plaats te nemen in de Haagse raad, maar na de enorme hoeveelheid voorkeurstemmen heeft hij toch besloten het te gaan doen. Wilders blijft daarnaast gewoon in de Tweede Kamer zitten.

Achtergrondrol
De PVV behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorige week acht zetels en werd daarmee in een klap de tweede partij, achter de PvdA. Wilders zal een achtergrondrol voor de PVV in de gemeenteraad gaan vervullen: "Ik zal een kleine portefeuille nemen".

Beveiliging
Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vertelt niets te kunnen zeggen over eventuele beveiligingsmaatregelen die in het Haagse stadhuis zullen moeten worden genomen door de verkiezing van Wilders in de raad.

Almere
Naast Den Haag deed de PVV ook in Almere mee, waar de nieuwkomer de grootste werd. Leden van de fractie uit de Tweede Kamer voerden daar de lijst aan, Raymond de Roon in Almere en Sietse Fritsma in Den Haag. Ook zij blijven in de Tweede Kamer actief.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief