Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bisschoppen willen extern onderzoek

9 mrt 10

De Nederlandse bisschoppen hebben vandaag besloten dat er een extern en onafhankelijk onderzoek moet komen naar het omvangrijke seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.


Donkere bladzijde
Oud-Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA) zal de onderzoekscommissie begeleiden. "We zijn diep geraakt door de aangrijpende verhalen over seksueel misbruik. Het is een donkere bladzijde in de geschiedenis van de katholieke kerk." Dat zei bisschop Gerard de Korte op een persbijeenkomst in Zeist.

Complex
Het is een pijnlijke constatering en een te belijden zonde dat het aan zorgvuldige omgang met kinderen en jongeren met name halverwege de vorige eeuw bij een aantal priesters en religieuzen heeft ontbroken, aldus De Korte. "Het onderzoek is complex en vraagt daarom zorgvuldigheid." Deetman heeft volgens De Korte vier tot zes weken nodig om een onderzoeksplan op te stellen.

Onderzoek
Inmiddels hebben 350 mensen zich gemeld bij de katholieke instelling Hulp en Recht die in het verleden zouden zijn misbruikt door katholieke geestelijken. Tientallen broeders, paters en priesters hebben zich aan het misbruik schuldig gemaakt, met name in de jaren 50, 60 en 70. De Rotterdamse bisschop Ad van Luyn, had eerder al gezegd dat er wat hem betreft een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie moet komen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief