Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rotterdam hertelt stemmen

11 mrt 10

Het stemmen in Rotterdam ging niet overal goed...

De gemeente Rotterdam is vandaag begonnen met het hertellen van de stemmen. In totaal worden 221.000 stembiljetten opnieuw gecontroleerd en geteld in een grote sporthal.


Welkom
Ongeveer vierhonderd ambtenaren tellen de stemmen. De ambtenaren werken in twee shifts en dragen speciale T-shirts. De gemeente hoopt dat de hertelling vandaag kan worden afgerond. Morgen zou de definitieve uitslag kunnen worden vastgesteld. Burgers en pers mogen vanaf de tribune de telling volgen, maar zijn niet welkom in de sporthal zelf.

De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven heeft woensdagavond tot een hertelling besloten, nadat burgemeester Ahmed Aboutaleb daarover eerder advies had uitgebracht.

Fotofinish
De verkiezingen in Rotterdam draaiden vorige week uit op een fotofinish. De PvdA won doordat de partij ongeveer 650 stemmen meer kreeg dan Leefbaar Rotterdam. Aboutaleb maakte vrijdag de definitieve uitslag bekend en zei toen direct geen aanleiding te zien tot het hertellen van de stemmen, of over te gaan tot herstemmen. Hij zei dinsdag dat dat een juiste beslissing was.

Onjuistheden
Dat Aboutaleb zijn mening hierover wijzigde, komt doordat sindsdien nieuwe signalen zijn binnengekomen over onjuistheden in de telling van de uitslagen. "Daardoor is maatschappelijke onrust ontstaan over de betrouwbaarheid van de uitslag van de raadsverkiezing. Die twijfel wil ik voor eens en voor altijd uitsluiten. De uitslag van de raadsverkiezing moet ondubbelzinnig aangeven hoeveel stemmen er zijn uitgebracht en op wie", aldus Aboutaleb.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief