Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inspirator Van Mierlo overleden

12 mrt 10

Hans van Mierlo, de grote kracht achter de oprichting van D66 is gisteravond op 78-jarige leeftijd overleden. Van Mierlo was jarenlang het gezicht van D66.


Levertransplantatie

De belangrijkste oprichter van D66 lag al een tijdje in het ziekenhuis. Van Mierlo is 78 jaar geworden. Oud-minister Els Borst van D66 zei in NOVA dat de levertransplantatie die hij tien jaar geleden heeft gehad, hem uiteindelijk fataal is geworden.

Aan de wieg
Van Mierlo begon zijn carrière als journalist. In de jaren zestig werkte hij bij het Algemeen Handelsblad in Amsterdam. Eerst als redacteur binnenland, later als hoofd van de redactie van de opiniepagina. In 1966 stond Van Mierlo aan de wieg van D66. Toen de partij in 1967 voor het eerst aan Tweede Kamerverkiezingen deelnam, veroverde ze meteen zeven zetels. Tussen 1967 en 1973 leidde Van Mierlo de D66-fractie in de Tweede Kamer.

Van Agt
Van september 1981 tot november 1982 was Van Mierlo minister van Defensie in het kabinet-Van Agt. Na een periode in de Eerste Kamer keerde hij in 1986 terug als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Redder
Halverwege de jaren zeventig belandde D66 in een crisis en was op sterven na dood. De partij nam toen deel aan de regering Den Uyl, maar verloor een groot deel van zijn aanhang. Van Mierlo nam afscheid als politiek leider, Jan Terlouw werd zijn opvolger. Van Mierlo was niet alleen oprichter, maar ook redder van D66. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 1986 keerde hij terug als lijsttrekker. De partij kreeg twaalf zetels, onder zijn leiding verdubbelde dat aantal in 1994.

Minister van Staat
D66 verzilverde dat met deelname aan een kabinet met PvdA en VVD, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zonder christen-democraten. Na de verkiezingen van 1998 vertrok hij uit de actieve politiek. Als politiek leider werd hij opgevolgd door Els Borst. Vanaf dat moment was Van Mierlo minister van staat.

Connie Palmen
Van Mierlo trouwde drie keer. Hij had een zoon uit zijn eerste huwelijk en twee dochters uit het tweede. Sinds 1999 had hij een relatie met de schrijfster Connie Palmen. Afgelopen november trouwden Van Mierlo en Palmen.

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief