Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos verlaat de politiek, Cohen beschikbaar

12 mrt 10

Bos kiest voor zijn gezin en verlaat de politiek...

PvdA-leider Wouter Bos stapt uit de politiek. Job Cohen wil Wouter Bos opvolgen als lijsttrekker en stelt zich kandidaat. Hij legt het burgemeesterschap per direct neer.


Fatsoenlijk
Tijdens zijn persconferentie zei Cohen dat hij een staat wil die vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst als uitgangspunt heeft en geen onderscheid maakt tussen meningen en godsdiensten. "Een fatsoenlijke samenleving, waar het goed toeven is, waar iedereen meedoet en waar mensen trots zijn op zaken als zorg en onderwijs".

Vader
Wouter Bos heeft vanmorgen velen verrast dat hij vanwege andere verantwoordelijkheden de politiek verlaat. "Met name als vader van een gezin van drie heel jonge kinderen. Ik wil meer tijd aan mijn gezin besteden", aldus Bos. Na zijn verklaring kreeg Bos lang applaus van alle PvdA-ers die bij de persconferentie waren.

Kinderen
Volgens Bos heeft hij het besluit genomen in het weekend vóór de gemeenteraadsverkiezingen, na de val van het kabinet. Hij wilde dat in verkiezingstijd niet laten weten. ”Als ik nu door zou gaan als lijsttrekker, zie ik mijn eigen kinderen niet opgroeien en dat is het me niet waard”, zei hij op zijn persconferentie.

Cohen
Tot 25 april is Bos partijleider, dan is er een PvdA-congres waar zijn officiële opvolger als lijsttrekker bekend wordt gemaakt. Job Cohen stelde zich vandaag kandidaat als partijleider en lijsttrekker van de PvdA. Bos zei vandaag dat hij al sinds 2007 overwoog zich terug te trekken en sindsdien met de Amsterdamse burgemeester Job Cohen gesprekken voerde over zijn opvolging.  De partij denkt op 9 juni de grootste partij te kunnen worden.

Ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt de Amsterdamse burgemeester Job Cohen de beste kandidaat om Wouter Bos op te volgen als partijleider.

Camiel Eurlings maakte gisteren overigens een vergelijkbaar besluit bekend.

NB: Wouter Bos is vanavond te gast in NOVA.

Lees ook het extra onderzoek door Synovate.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief