Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA blijft grootste in Rotterdam

12 mrt 10

Het stemmen in Rotterdam ging niet overal goed...

De PvdA in Rotterdam blijft ook na hertelling de grootste partij in de gemeenteraad. Het verschil met Leefbaar Rotterdam is zelfs iets groter geworden na de hertellingsoperatie donderdag. Beide partijen kunnen blijven rekenen op veertien zetels in de gemeenteraad.


Ook de zetelverdeling van de andere partijen is hetzelfde gebleven, zo maakte voorzitter Remco Oosterhoff van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven vandaag bekend.

Twijfel
De grote winst van de hertelling noemde PvdA-lijstrekker Dominic Schrijer dat nu aan alle twijfel een eind is gemaakt, ook al komt vermoedelijk maandag pas het onderzoek naar buiten over de rechtmatigheid van de verkiezingen. Schrijer wil na de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 16 maart met andere partijen verder gaan praten over de vorming van een nieuw stadsbestuur. PvdA sluit Leefbaar Rotterdam nog steeds uit.

Rechtmatig
Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam feliciteerde Schrijer met de definitieve overwinning. Toch is Pastors er nog niet van overtuigd dat de verkiezingen rechtmatig waren. "We weten nu wat de uitkomst is van de getelde stemmen, maar wat blijft staan is dat er onregelmatigheden zijn gebeurd, zoals beïnvloeding van mensen in stemhokjes."

Zetelverdeling
De verkiezingen in Rotterdam draaiden woensdag 3 maart uit op een fotofinish. Na de telling bleek vorige week vrijdag dat de PvdA circa 650 stemmen meer had gekregen. Een hertelling of het ongeldig verklaren van de verkiezingen achtte het Centraal Stembureau toen niet nodig omdat dat de zetelverdeling niet zou beïnvloeden. Pastors maakte bezwaar tegen de uitslag. Er zouden onregelmatigheden zijn geweest in verschillende stembureaus. Burgemeester Ahmed Aboutaleb besloot op 3 maart al Stadstoezicht in te zetten bij meerdere bureaus en in drie gevallen leden van het stembureau te vervangen.

Advies
In de afgelopen week kwamen steeds meer onregelmatigheden aan het licht en de roep om een hertelling werd steeds luider. Niet alleen lijsttrekkers vroegen daar om, maar ook oud-burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper drongen daar op aan. Aboutaleb gaf daarop dinsdagmiddag het advies aan de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven om de stemmen te hertellen. De commissie nam dat advies 's avonds over.

In een sporthal op de campus van de Erasmus Universiteit werden donderdag door zeshonderd ambtenaren de 220.000 stemmen herteld.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief