Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kroongetuige La Serpe zet proces op zijn kop

15 mrt 10

Zware dobber voor OM

Kroongetuige Peter la S. heeft het liquidatieproces-Passage op scherp gezet. In een zeer uitvoerige verklaring hield hij de rechtbank voor dat eerdere getuigenissen op onrechtmatige wijze zijn verkregen.


Vals spel
La S. voelt zich "voorgelogen, bedrogen, gemanipuleerd, geïntimideerd en bedreigd" door Team Getuigenbescherming (TGB) van justitie. Het team, verantwoordelijk voor de veiligheid van La S., heeft dermate vals spel gespeeld, dat de kroongetuigenovereenkomst met het Openbaar Ministerie (OM) en de door La S. afgelegde verklaringen niet geldig zijn, aldus de kroongetuige.

Afluisteren
Peter la S. maakt onder meer bezwaar tegen het stelselmatig afluisteren van het telefoonverkeer tussen hem en zijn advocaten. Volgens justitie is La S. afgeluisterd om veiligheidsredenen, maar de kroongetuige meent te kunnen aantonen dat informatie uit die gesprekken ook voor onderzoeksdoeleinden is gebruikt.

Kracht
La S. gebruikte grote woorden om zijn aanklagende betoog kracht bij te zetten. Zijn verhaal kwam erop neer dat hij naar zijn smaak consequent is voorgelogen door justitie in een poging hem "te gijzelen in zijn eigen situatie".

1 miljoen euro
Juni vorig jaar werd bekend dat de Nederlandse staat is bereid was 1 miljoen euro te betalen aan La Serpe. Het bedrag is een onderdeel van de geheime afspraken tussen de staat en La Serpe over het getuigenbeschermingsprogramma. Maar La Serpe nam hier in eerste instantie geen genoegen mee omdat z’n veiligheid onvoldoende zou zijn gewaarborgd. Naast het akkoord over de veiligheid heeft La Serpe een contract getekend met het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Als hij blijft getuigen over een aantal strafzaken, ook voor de rechtbank, dan zal het OM de strafeis tegen hem halveren van zestien tot acht jaar gevangenisstraf. Op 4 juni 2009 besluit La Serpe toch weer te getuigen.

Gevolgen
Het is is vooralsnog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de onverwachte, ernstige protesten van La S. Zijn verklaring is nog niet afgerond. De rechtbank voelde zich erdoor overvallen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief