Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eurolanden eens over noodplan Griekenland

16 mrt 10

De eurolanden gaan Griekenland helpen...

De ministers van Financiën van de eurolanden zijn het maandagavond in Brussel technisch vrijwel eens geworden over een reddingsplan voor Griekenland. De EU-leiders moeten er volgende week tijdens een top nog mee instemmen.


Zwaar betalen
De eurolanden zullen het in financiële nood verkerende Griekenland zo nodig bijspringen, maar het zal de belastingbetaler geen geld kosten. Athene moet voor de hulp " zwaar betalen", heeft demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager na afloop van het beraad gezegd.

Risico-opslag
Op dit moment heeft Griekenland, dat kampt met een torenhoog begrotingstekort, overigens nog niet om financiële hulp gevraagd. Het is volgens De Jager ook nog steeds niet zeker dat dat gebeurt. De Jager wilde niet precies zeggen waaruit de beoogde steunmaatregelen bestaan, maar het gaat om leningen van andere eurolanden of garanties. Daarbij gelden strenge voorwaarden. Zo moet Griekenland na het verlenen van de steun weer zo snel mogelijk op de markt kapitaal kunnen aantrekken. Ook moet de regering in Athene een "risico-opslag" betalen, zodat de overige eurolanden voldoende terugkrijgen voor hun steun, aldus De Jager.

IMF
De minister kondigde aan dat hij, mede gezien de demissionaire status van het kabinet, een voorbehoud heeft gemaakt bij de voorstellen en er deze week eerst nog met de Tweede Kamer over wil praten. Die staat tot dusver op het standpunt dat Athene niet bij de eurolanden moet aankloppen, maar bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Vertrouwen
Griekenland heeft een begrotingstekort van bijna 13 procent, bijna vier maal zoveel als volgens de EU-regels is toegestaan. Het dreigt daardoor het vertrouwen van de kapitaalmarkten te verliezen en brengt ook de positie van de euro in gevaar. De EU heeft Griekenland eerder al opgedragen zijn tekort snel weer onder de EU-limiet te brengen. Over de door Athene aangekondigde besparingen zijn de EU-landen beginsel tevreden, aldus De Jager.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief