Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Staten-Generaal herdenken Van Mierlo

16 mrt 10

"Afscheid van het gezicht van een generatie..."

De Tweede en de Eerste Kamer hebben vandaag Hans van Mierlo herdacht. Hij was lid van beide Kamers. "Hans van Mierlo had zijn plek in de parlementaire geschiedenis al meer dan verdiend, toen hij er steeds hoofdstukken aan bleef toevoegen."


Architect
"Hij was er altijd en hij deed ertoe." Dat zei minister-president Jan Peter Balkenende tijdens de herdenking van de overleden politicus in de Tweede Kamer. Van Mierlo was al meteen een fenomeen, toen hij in 1966 op het politieke toneel verscheen "en dat is hij tot zijn dood gebleven", zei de premier. Hij herinnerde zich de medeoprichter van D66, parlementariër, senator, minister en minister van Staat Van Mierlo onder meer als "meer dan eens de redder van zijn partij" en "de architect van het eerste paarse kabinet".

Echtheid
Balkenende nam een uur later ook het woord in de Eerste Kamer. Hij sprak over de dood van Van Mierlo als "het afscheid van het gezicht van een generatie" en "het einde van een tijdperk." "Hij was onder alle omstandigheden echt en eerlijk. Die echtheid was misschien wel zijn allergrootste talent." Balkenende memoreerde ook de vrees van Van Mierlo voor een 'rat race' in de samenleving naar persoonlijk succes waar steeds meer mensen uitvallen. Erg actueel, vond Balkenende.

Filosoof
Tweede-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei dat Van Mierlo de politiek "zeer verrijkte", als "debater", als strijder voor meer openheid en met zijn frisse kijk op gevestigde structuren. Ze prees Van Mierlo's "bewonderenswaardige" eerlijkheid over zijn eigen twijfels en tekortkomingen "waarmee hij velen voor zich innam". De Kamer is hem volgens haar zeer erkentelijk voor zijn grote rol in politiek en samenleving. Hij was een charismatische persoonlijkheid, oordeelde Verbeet, en een "groot politiek filosoof".

Invloed
Eerste Kamervoorzitter René van der Linden noemde Van Mielo een visionair denker, een warme persoonlijkheid en een baanbrekend politicus. Zijn invloed is door de jaren heen over de grenzen van zijn eigen politieke partij heen blijven strekken, stelde Van der Linden vast.

Fractievoorzitter
Van Mierlo overleed vorige week op 78-jarige leeftijd. Van Mierlo was een van de oprichters van D66 en hij was verschillende periodes lid van de Tweede Kamer, voor het grootste deel als fractievoorzitter. Ook was hij minister van Defensie en van Buitenlandse Zaken en minister van Staat.

Hans van Mierlo wordt donderdag in besloten kring begraven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief