Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Homodiscussie leger VS bevreemdt kabinet

19 mrt 10

Demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft via Twitter zijn verbazing uitgesproken over uitspraken van een Amerikaanse ex-generaal over homo's in het Nederlandse leger.


Vreemde uitspraak
De oud-generaal heeft donderdag tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat gezegd dat de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica te wijten zou zijn aan homoseksuelen in het Nederlandse leger. Verhagen noemt het een buitengewoon vreemde uitspraak. "Ik vrees dat dit meer te maken heeft met discussie in VS over homoseksualiteit in het leger", aldus de minister.

Bloedbad
In de Senaat zei Sheehan, die tijdens de oorlog in Bosnië een opperbevelhebber van de NAVO was: "Het Nederlandse leger laat ook homo's toe, en u weet wat er in Srebrenica is gebeurd". Het Nederlandse beleid heeft volgens Sheehan geleid tot een leger dat slecht was voorbereid op een oorlog. "Ik heb het specifiek over toen de Nederlanders Srebrenica moesten beschermen tegen de Serviërs. Dat bataljon was niet op sterkte, slecht geleid en toen de Serviërs de stad binnenvielen werden de soldaten vastgebonden aan telefoonpalen en de moslims afgevoerd en geëxecuteerd. Dat was het grootste bloedbad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Berman
De oud-generaal werd in zijn mening werd gestrekt na een gesprek met iemand in het Nederlandse leger. Die persoon zou zijn vermoedens hebben bevestigd. Toen Sheehan werd gevraagd om een naam, zei hij "Hankman Berman". Hij bedoelde de toenmalige chef Defensiestaf, generaal Henk van den Breemen. Deze noemt dat "volstrekte onzin". Van den Breemen zegt de mening van Sheehan over de rol van homoseksuelen bij de val van Srebrenica niet te delen en ook nooit iets dergelijks gezegd te hebben.

Schandelijk
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt het een "buitengewoon vreemde uitspraak". "Ik vrees dat dit meer te maken heeft met de discussie in de Verenigde Staten over homosexualiteit in het leger", aldus Verhagen via zijn Twitter. Demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie vindt de uitspraak "Schandelijk en een militair onwaardig." Ook de militaire vakbonden reageren vol onbegrip op de uitlatingen van de Amerikaanse ex-generaal John Sheehan.

Losse flodder
Sheehan kwam met zijn verklaring omdat de Amerikaanse regering homoseksuelen en lesbiennes het recht wil geven om openlijk in het leger te dienen. President Bill Clinton voerde het 'don't ask, don't tell'-beleid in. Het leger beloofde geen punt te maken van de geaardheid van een militair, als die zijn of haar voorkeuren voor zich zou houden. Het COC noemt de opmerking van de Amerikaanse generaal een 'losse flodder'. Volgens de belangenvereniging voor homoseksuelen functioneren mensen - dus ook soldaten - veel beter als ze openlijk mogen zijn wie ze zijn.

Srebrenica stond onder de bescherming van Nederlandse VN-vredestroepen toen het in 1995 onder de voet werd gelopen door Bosnisch-Servische troepen. Zo'n 8.000 moslims kwamen om het leven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief