Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marijnissen niet terug in Tweede Kamer

20 mrt 10

Foto: Roel Wijnants (Creative Commons  Attribution-NonCommercial 3.0 Unported)

SP-voorzitter Jan Marijnissen keert na de landelijke verkiezingen op 9 juni niet terug in de Tweede Kamer. Marijnissen beschouwt deze stap als een "logisch vervolg" op zijn beslissing in 2008 om "een stapje terug" te doen als fractievoorzitter.


Loopbaan
In 1975 werd Marijnissen voor de SP raadslid in Oss. Daarvoor werkte hij onder andere als fabrieksarbeider en lasser. Van 1988 tot 2008 was de 'tovenaar van Oss' politiek leider van de SP. Vanaf 1994 zat hij voor de partij als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Onder zijn leiding groeide de partij van twee Kamerzetels in 1994 tot de huidige 25 zetels. In de peilingen staat de partij er minder rooskleurig voor. De meest recente Politieke Barometer voorspelt een verlies van 17 zetels.

Gezondheid
In 2008 trad Marijnissen terug als fractievoorzitter, onder andere vanwege gezondheidsklachten. Hij werd opgevolgd door Agnes Kant. Zij gaf echter op 4 maart 2010 haar positie op na teleurstellende gemeenteraadsverkiezingen en aanhoudende slechte peilingen. Ze werd opgevolgd door Emile Roemer

Liefde en plezier
Op de website van de SP laat Marijnissen weten: "Ik heb dit werk altijd met liefde en plezier gedaan. Er bestaat niets mooiers dan iets voor de samenleving te kunnen doen, en iets te kunnen betekenen voor mensen. Ik ben erg dankbaar voor het vertrouwen dat mensen mij gaven". Marijnissen blijft wel voorzitter van de SP.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief