Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikaans zorgplan door parlement

22 mrt 10

Speech Obama

Het is een grote overwinning voor de Amerikaanse president Barack Obama, maar wel een zwaarbevochten en uiterst nipte zege.


Na een politieke strijd van ruim een jaar is het Huis van Afgevaardigen van het Amerikaanse parlement gisteravond definitief akkoord gegaan met een ingrijpende hervorming van het Amerikaanse gezondheidssysteem. Ongeveer 32 miljoen onverzekerde Amerikanen krijgen een ziektekostenverzekering, zodat in 2014 95 procent van de Amerikanen verzekerd zal zijn, tegen 83 procent nu.

Protest
In september vorig jaar steunde slechts een kleine meerderheid van de Amerikaanse bevolking zijn plan. Een week eerder hadden in Washington tienduizenden mensen geprotesteerd tegen het beleid van Obama. Ze verzetten zich tegen de in hun ogen ongebreidelde groei van de overheidsbemoeienis in hun land. Het massale protest was georganiseerd door verschillende conservatieve belangengroepen. Obama's hervormingsplan van de gezondheidszorg was hun belangrijkste doelwit:  zij vinden dat de overheid zich zo min mogelijk met gezondheidszorg moet bemoeien en dat de plannen veel te duur zijn. Ook gunnen ze Obama de overwinning niet. Geen enkele Republikein stemde voor het plan, dat wordt gezien als het belangrijkste binnenlandse project van Obama.

Frustratie
De Republikeinse oppositie is zo gefrusteerd over de aanname van de nieuwe zorgwet dat zij nu de voorzitter van de Huis, Nancy Pelosi, op de korrel nemen. De Democraat Pelosi heeft samen met president Barack Obama een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de historische wetgeving. "Ontsla Nancy Pelosi!", staat in grote letters op de website van de Grand Old Party (Republikeinen), die tot een anti-Pelosipagina is gemaakt. Het webadres www.gop.com is voor de gelegenheid veranderd in www.firenancypelosi.com.

Oproep
Op de website worden mensen opgeroepen om toch vooral geld te doneren om ervoor te zorgen dat de Republikeinen bij tussentijdse verkiezingen in november veertig zetels en daarmee de meerderheid terugveroveren op de Democraten. 'Mevrouw de Voorzitter' Pelosi is dan verleden tijd, staat op de site.

Historisch
Obama sprak over een overwinning voor het Amerikaanse volk, zijn Democratische partij over een historische beslissing. De nieuwe wet geldt als de omvangrijkste sociale hervorming in tientallen jaren, het belangrijkste binnenlandse project van Obama. Naar verwachting wordt de wet nog deze week ondertekend.

Meerderheid
Met drie stemmen meer dan de vereiste absolute meerderheid van 216 werd het plan in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd na een emotioneel debat van twaalf uur. Een dag voor de stemming was Obama hoogstpersoonlijk naar het Capitool getogen om sceptische partijgenoten over te halen de hervormingen te steunen.

Abortus
Een groot deel van de Democraten lag lang dwars omdat zij vreesden voor de hoge kosten. Ook eisten Democratische tegenstanders van abortus de zekerheid dat de overheid niet gaat meebetalen aan een dergelijke medische ingreep. Obama gaf de garantie dat er geen extra belastinggeld voor abortus zal worden gebruikt, waardoor steeds meer tegenstribbelende Democraten overstag gingen.

Nee
Uiteindelijk stemden toch nog ruim dertig Democraten tegen, net als alle Republikeinen. Maar het nee-kamp was met 212 stemmen net niet groot genoeg om de wet tegen te houden.

Change
Volgens Obama toont de stemming in het Huis van Afgevaardigden aan dat de Verenigde Staten nog steeds in staat zijn tot "grote dingen". "Deze wetgeving herstelt niet alles dat mis is in ons zorgsysteem, maar het beweegt ons in de goede richting. Dit is hoe verandering eruitziet." Bekijk hieronder de toespraak van Obama.Subsidie
De nieuwe wet regelt subsidies voor de laagste inkomens om zich tegen ziektekosten te kunnen verzekeren. Rijkeren zullen meer belasting moeten gaan betalen. De hervormingen bieden ook een oplossing voor mensen die tot nu toe geen verzekering konden krijgen omdat ze al ziek zijn.

Onverzekerd
De Verenigde Staten kennen geen algemene ziektekostenverzekeringen. Daardoor zijn naar schatting ruim 35 miljoen Amerikanen en negen miljoen inwoners die geen Amerikaanse staatsburgers zijn, onverzekerd. De kosten voor de hervormingen zijn begroot op 940 miljard dollar de komende tien jaar, maar moeten ook leiden tot aanzienlijke besparingen. In 1994 had Bill Clinton als laatste president voor Obama nog geprobeerd het systeem te wijzigen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief