Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nieuwe affaire in Brits parlement

23 mrt 10

De bonnetjesaffaire in het Britse Lagerhuis schudde de gemoederen vorig jaar behoorlijk op. Nu ’t een en ander weer een beetje is bedaard, dient zich het volgende schandaal aan: parlementsleden die zich voor de verborgen camera laten omkopen.


De journalisten van Channel 4 deden zich voor als lobbyisten van een Amerikaans bedrijf, en vroegen de parlementariërs om hun invloed bij de regering uit te oefenen. De parlementsleden vroegen daarvoor een vergoeding van drie- tot vijfduizend euro per dag.

Byers
Eén van hen was Stephen Byers, voormalig staatssecretaris van Verkeer. Hij omschrijft zich tegenover de zogenaamde zakenlieden als "een taxi die te huur is". Voor een vergoeding kan hij contacten leggen met ministers en andere prominenten, onder wie ex-premier Tony Blair. Later zou Stephen Byers hebben gezegd dat hij overdreef, maar dat maakte op de partijleiding geen indruk. Byers en zijn collega’s Geoff Hoon en Patricia Hewitt werden geschorst door door de Labourpartij.

Maladiven
Ook de BBC onthulde gisteravond twijfelachtig gedrag van Lagerhuisleden. Meer dan twintig van hen zouden op andermans kosten reizen hebben gemaakt, zonder dat te melden. Dat is wel verplicht. De omroep bracht onder meer het verhaal van een parlementariër die de Maladiven had bezocht. Het reisje was betaald door de regering van de eilandengroep. Nadien pleitte hij in het Lagerhuis voor meer steun aan de Maladiven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief