Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eurolanden steunen Frans-Duits plan

25 mrt 10

Eurolanden zijn het eens over de hulp aan Griekenland...

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn het eens geworden over noodhulp aan Griekenland en de eurolanden hebben hun steun daaraan gegeven.


IMF
Het noodlijdende Griekenland moet voor haar eventuele krediet eerst aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vijftien andere landen met de euro zijn bereid om eventueel een groter bedrag aan de Grieken te lenen. Dat is de strekking van een akkoord van de EU-leiders tijdens een top vanavond in Brussel.

Onzeker
Het is niet helemaal zeker dat de eurolanden uiteindelijk over de brug zullen komen. Een besluit over de daadwerkelijke overboeking van de miljarden moet met unanimiteit worden genomen door de zestien eurolanden. Verwachting is dat de eurolanden bijdragen naar verhouding tot het kapitaal dat de eurolanden aanhouden bij de ECB. Voor Nederland is dat 5,9 procent.

Signaal
Het plan bevat nog geen cijfers. Het gaat vooral om een politiek signaal aan de kapitaalmarkten. De hoop is dat Griekenland dankzij het vooruitzicht op een rol voor het IMF weer makkelijker en tegen een lagere rente geld kan lenen bij banken en andere commerciële partijen.

Euro
De crisis in Griekenland heeft de Europese Unie verder onder druk gezet, met als resultaat de laagste koers van de euro sinds ruim tien maanden. Vannacht daalde de koers ten opzochte van de dollar met twee cent tot 1,33 dollar.

Wellink
Volgens DNB-president Nout Wellink moet er een oplossing komen om aan de schadelijke situatie een eind te maken. "Vanaf het begin was er gekissebis, dat is betreurenswaardig." Volgens Wellink is Griekenland een "collectief probleem" geworden. De problemen van Griekenland zelf vormen geen grote bedreigingen voor Europa, wel is er het gevaar dat andere landen besmet raken.

Vanavond in NOVA een gesprek met Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB), over het jaarverslag van DNB en de monetaire crisis in Europa.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief