Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Niet tornen aan hypotheekrente-aftrek'

26 mrt 10

Aan de hypotheekrenteaftrek moet voorlopig niet worden getornd. Dat zou schadelijk zijn voor de woningmarkt. Dat heeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) gisteren gezegd tijdens een toelichting op het jaarrapport van de centrale bank.


Timing
"Dit soort maatregelen moet je nemen op de top van de conjunctuur. Daar is het nu niet het moment voor. We zitten in heel moeilijke omstandigheden", aldus Wellink. De overheid moet volgens Wellink ook geen plannen aankondigen dat er bijvoorbeeld over twee jaar iets gaat veranderen aan de renteaftrek. "Mensen anticiperen daarop en daarmee ontregel je de woningmarkt nu al. Pas op met de timing en kijk goed hoe je het precies gaat doen", aldus de centralebankpresident.

Neergang
Met de aanstaande miljardenbezuinigingen en komende verkiezingen staat de hypotheekrenteaftrek weer ter discussie. Door de economische neergang zijn de huizenprijzen onder druk komen te staan. De gemiddelde koopsom van een woning daalde in 2009 met ruim 6 procent.

Verkiezingen
Met de verkiezingen in aantocht bespreken verschillende politieke partijen de mogelijkheid om de aftrek af te schaffen. Eigenhuisbezitters met een hoog inkomen zouden door de aftrek worden bevoordeeld. Voor het CDA, de partij waar Wellink prominent lid van is, was tornen aan de renteaftrek bij de coalitieonderhandelingen in 2006 onbespreekbaar. Uit de concept-verkiezingsprogramma's blijkt dat D66 de hypotheekrenteaftrek wil halveren. GroenLinks wil er helemaal vanaf.


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief