Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Van Luyn wist van misbruik salesianen'

26 mrt 10

Foto: Wereldomroep

Ad van Luyn, nu bisschop in Rotterdam, wist tijdens zijn periode als hoogste bestuurder van de salesiaanse congregatie van meerdere gevallen van misbruik.


Overste
Dat was in de periode 1975-1981. Hij heeft dat via zijn woordvoerder laten weten aan de Wereldomroep en aan NRC Handelsblad. Van Luyn werd in 1969 vice-provinciaal van de Nederlandse Provincie der Salesianen en was van 1975 tot 1981 provinciaal overste.

Slachtoffers
NRC Handelsblad en de Wereldomroep berichtten eind februari over misbruik van kinderen door paters in een rooms-katholiek internaat in 's-Heerenberg in de jaren zestig en zeventig. Sindsdien hebben zij gevallen van misbruik in nog meer instellingen boven water gekregen. Ook hebben zich veel slachtoffers gemeld.

Onderzoek
De bisschoppenconferentie, geleid door Van Luyn, gaf oud-minister Wim Deetman onlangs formeel opdracht tot een onafhankelijk onderzoek. Met zijn verklaring zal Van Luyn nu zelf onderwerp worden van het onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik: 'Uiteraard zal de wijze waarop verantwoordelijken van ordes, congregaties en bisdommen omgingen met concrete misbruikzaken deel uitmaken van het onderzoek', aldus een woordvoerder op de website van de Wereldomroep.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief