Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodental metro Moskou loopt op

30 mrt 10

Bij aanslagen op het metronetwerk van Moskou zijn volgens de laatste cijfers 39 doden gevallen. Volgens de geheime dienst FSB zijn de bomaanslagen het werk van vrouwelijke zelfmoordterroristen.


De aanslagen vonden plaats tijdens de ochtendspits. De eerste explosie was in het metrostation Loebjanka, vlakbij het Kremlin en het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst FSB. Daarbij vielen 25 doden. Ruim een half uur later ontplofte een tweede bom, in metrostation Park Koeltoery.

Bekijk hier een Youtube-filmpje van de chaos na de aanslag (de tekst gaat verder onder de videospeler):


Vrouwen

De vrouwelijke daders zouden zichzelf hebben opgeblazen kort voordat de treinen het metrostation bereikten. De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar de autoriteiten vermoeden dat islamitische militanten uit de noordelijke Kaukasus er achter zitten. Daar probeert Rusland al jaren een opstand van moslimrebellen de kop in te drukken, bijvoorbeeld in Tsjetsjenië.

Derde bomgordel
In metrostation Koeltoery werd door explosievenexperts nog een derde bomgordel aangetroffen, die niet was afgegaan maar wel op scherp stond. Dat meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Veiligheidscontroles
Zo'n zeven miljoen mensen maken op werkdagen gebruik van het Moskouse metronetwerk, waar de veiligheidscontroles te wensen over laten. Hulpverleners kunnen de getroffen treinen moeilijk bereiken omdat de tunnels zich diep onder de grond bevinden. De Russische president Dmitri Medvedev heeft opdracht gegeven om de veiligheidsmaatregelen in de vervoerssector in heel het land. Medvedev wil de strijd tegen terreur ‘zonder aarzelen tot het bittere einde’ voeren. Hij benadrukte dat bij politieoperaties de mensenrechten moeten worden gerespecteerd.

Bekijk hieronder een verslag van de Russische televisiezender Russia Today (de tekst gaat verder onder de videospeler):


Vliegvelden
Op de vier vliegvelden van Moskou zijn in allerijl extra metaaldetectors ingezet. Ook worden mensen extra gecontroleerd voordat ze de terminals binnen gaan. Daarnaast worden extra identiteitscontroles uitgevoerd bij de luchthavens en treinstations.

Eerdere aanslagen

De laatste keer dat de Russische metro met een terreuraanslag te maken had, was in 2004. Toen kwamen 39 mensen om en raakten ruim honderd mensen gewond bij een aanslag in een metrostation. Later dat jaar kwamen bij een aanslag in het centrum van de stad tien mensen om.
In 2002 gijzelden Tsjetsjeense rebellen een vol theater. 700 mensen werden toen gevangen gehouden, waarvan er 129 omkwamen bij de bevrijdingsactie. Ook 41 gijzelnemers kwamen daarbij om het leven.

Rasmussen
NAVO-chef Rasmussen heeft de aanslagen op de Moskouse metro veroordeeld. "Er kan geen rechtvaardiging zijn voor dit soort aanslagen op onschuldige burgers",stelde hij. Ook onderstreepte hij de bereidheid van de NAVO om samen te werken met Rusland tegen het internationale terrorisme.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief