Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Chatten met Flip de Kam

1 apr 10

Foto: Willem Sluyterman van Loo

Na de uitzending van donderdag 1 april, kon u chatten met econoom Flip de Kam. Lees hier de chat terug.

Redacteur: Welkom bij NOVA's videochat. Rond 23.00 kunt u hier chatten met econoom Flip de Kam.

Redacteur
: De redactie selecteert een aantal vragen. Uiteraard kunnen niet alle vragen worden gesteld.
Redacteur: Wij vragen daarvoor uw begrip.

Redacteur: Tip: houdt het kort en bondig!

Redacteur: Welkom Flip de Kam.

maarten: Kan Nederland als enige land in Europa de hypotheekrenteaftrek wel handhaven?
Flip de Kam: Veel landen in Europa hebben faciliteiten voor de eigenwoningbezitters, niet altijd via de belastingen. Nederland is wel het meestv royaal. Op den duur lijken de bestaande regelingen mij niet houdbaar te zijn.

Davidoff: Heer de Kam, hoe duidt u het ontbreken van de suggestie van afschaffing van het Koninklijk Huis in de gepresenteerde rapporten?
Flip de Kam: Dit hangt van uw opvatting over onze monarchie af. In elk geval moet voor de overgang naar de staatsvorm van de republiek eerst de Grondwet worden veranderd. Persoonlijk zou ik dat niet erg vinden.

Henk: Zijn door de renteaftrek de huizen duurder geworden
Flip de Kam: Ja, want door die aftrek kunnen mensen bij een gegeven budget een hogere koopprijs betalen.

Catharine: waarom kan men niet die 20 miljard bij de banken terughalen. Immers 'ons' geld is daar naar toe gegaan, dus: terug ermee en dan hoeven we niet te bezuinigen op gezondheidszorg, onderwijs, sociale voorzieningen, geen verhoging eigen bijdrages of verhoging huren. graag uw antwoord.
Flip de Kam: De tijdelijke steun aan de banken komt de komende tijd ook terug (zullen we hopen). Banken betalen de leningen al terug en de Staat hoopt ook de aandelen van ABNAMRO weer te verkopen. De kosten en opbrengsten van de reddingsactie voor het bankwezen blijven helemaal buiten de gewone begrotingsuitvoering.

Erik Mentink: Wordt er ook bezuinigd op de kosten voor de landbouw subsidies
Flip de Kam: Nee, althans nauwelijks. Dat komt vooral omdat bijna alle landbouwsubsidies uit Brussel komen. In 2013 wordt opnieuw onderhandeld over de Europese begroting en de bijdrage van Nederland aan de financiering van de EU

Alex Schievink: Waarom verhogen we de percentages van de allerhoogste belastingschijven niet, en misschien nog een nieuwe topschijf erbij?
Flip de Kam: Dat is een mogeloijke oplossing (voor een stukje). Linkse politieke partijen maken zich hier ook sterk voor. Maar verhoging van het toptarief tot 60% zet budgettair weinig zoden aan de dijk. Opbrengst 0,3 mld euro, als de hoogste inkomens niet te veel succes hebben bij ontgaanspogingen.j>

H.van Oirsouw: zou het niet verstandig zijn om nu ook na te denken over een andere, duurzame inrichting van de economie. Alles wat er nu gebeurd lijkt mij allemaal zo korte termijn denken
Flip de Kam: Bij het streven naar houdbare overheidsfinanciën hebben de beleidsmakers in Den Haag ook oog voor een duurzame economische ontwikkeling. Maar misschien niet genoeg.

Johan: Geachte heer de Kam, De berekening dat de hypotheekrenteaftrek 15 miljard kost lijkt mij nogal arbitrair. Zo wordt er o.a. 7,7 mld bijgeteld die via box 3 geheven zou kunnen worden. Er wordt dus zomaar een niet bestaande en nooit politiek uitgevochten belastingopbrengst als kostenpost opgevoerd.
Flip de Kam: Nee, het gaat om het in eigen woningen belegde vermogen dat in box 3 zou worden belast wanneer het op de bank stond of in effecten was belegd. Deze post wordt m.i. terecht al jaren bij de berekeningen van het fiscale voordeel voor eigenwoningbezitters meegenomen.

Jakob: Waarom niet het probleem bij de oorzaak aanpakken? Het zwaar belasten van het hebben van aandelen?
Flip de Kam: In Nederland worden de inkomsten van particulieren uit aandelenbezit al belast in box 3 van de inkomstenbelasting

Henk: Waarom wordt niet gesproken over ontwikkelingshulp?
Flip de Kam: Er is ook een rapport over ontwikkelingshulp: 20% van dat budget af levert tegen 1,5 mld euro op.

Redacteur: Tijd voor de laatste vraag!

TT: Is de NL bevolking zich voldoende bewust van onze hoge levenstandaard tov de opkomende economieen (onze nieuwe concurrenten)?
Flip de Kam: Ik denk dat heel wat Nederlanders zich nog onvoldoende realiseren welke economische uitdagingen we in de wereldhandel tegenkomen.

Redacteur: NOVA dankt alle chatters en de heer Flip de Kam hartelijk!

Redacteur: Tot de volgende keer......

Redacteur: EINDE

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief