Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Video toont Amerikaanse aanval op Iraakse burgers

6 apr 10

Op de website WikiLeaks.org staat een video waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten. De beelden zouden in juli 2007 zijn gemaakt vanuit een Amerikaanse gevechtshelikopter, boven een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad.


Bevestigd
Een anonieme, hooggeplaatste Amerikaanse officier heeft vandaag tegenover persbureau AP verklaard dat de opname authentiek is.

Telelens
De video toont dat de militairen een groepje mannen zien lopen. Ze gaan ervan uit dat de mannen wapens dragen, zo is te horen. Mogelijk hebben ze de telelens van een fotograaf aangezien voor een raketwerper. Na overleg tussen verschillende eenheden besluiten de militairen te schieten.
 
Kinderen
Op het moment dat iemand met een bestelbus te hulp schiet, wordt ook dat voertuig beschoten. Achterin het voertuig worden later twee zwaargewonde kinderen ontdekt. Eén van de militairen zegt daarop dat "het hun schuld is als ze kinderen meenemen naar een gevecht".

Conversatie
In de video is te horen hoe de schutters in de helikopters toestemming vragen om het vuur te openen. Na het salvo blijven de meeste mannen op de grond liggen, één probeert te ontkomen. 'Ah, yeah, kijk naar die dode rotzakken. Goed', zegt één van de schutters.

Pentagon
Na de beschieting verklaarde het Pentagon dat de militairen onder vuur waren genomen en terugschoten. Een legerwoordvoerder sprak van "gevechtshandelingen tegen vijandelijke troepen", maar dat blijkt niet uit de gelekte opnames en foto's.

Reuters
Bij de beschieting kwamen elf mensen om het leven, onder wie twee Iraakse medewerkers van persbureau Reuters. Het agentschap had geprobeerd de opnames boven water te krijgen, maar tevergeefs. Hoe WikiLeaks aan de beelden is gekomen, is niet duidelijk. Op de site kunnen klokkenluiders anoniem gevoelige documenten uploaden.

Journalisten
Irak is een gevaarlijke plaats voor journalisten. Volgens cijfers van het Committee To Protect Journalists kwamen sinds het begin van de oorlog in Irak (2003) 139 journalisten om, onder wie ongeveer 120 Irakezen.

Arend Jan Boekestijn, historicus en voormalig VVD-Kamerlid, en Liesbeth Zegveld, bijzonder hoogleraar internationaal recht en mensenrechten, reageren vanavond in NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief