Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Schatting van kosten allochtonen incompleet'

8 apr 10

Geert Wilders

De immigratie van niet-westerse allochtonen naar Nederland kost de samenleving tussen de zes en tien miljard euro per jaar. Dat blijkt volgens Geert Wilders uit voorlopige resultaten van een onderzoek van het instituut Nyfer. Maar Nyfer noemt de schatting voorbarig.


Incomplete cijfers
Een migrant kost de belastingbetaler per saldo enkele tonnen, zegt de PVV. Hij vindt dat dit niet kan "in deze tijd van crisis waarin 29 miljard bij elkaar moet worden gebracht om de economie weer op orde te brengen" en ziet een beperking van de immigratie als middel om miljarden in het laatje te brengen.

Nyfer zelf vindt het vervelend dat de gegevens naar buiten zijn gekomen. Het instituut zegt nog volop bezig te zijn met het onderzoek en denkt dat Wilders een grove schatting heeft gemaakt en incomplete cijfers over de kosten van niet-westerse allochtonen naar buiten heeft gebracht. Dat zegt directeur Leo van der Geest van onderzoeksinstituut Nyfer op nrc.nl.

Van der Laan
Vorig jaar wilde de PVV van het kabinet weten wat de kosten en opbrengsten zijn van allochtonen. Toenmalig minister Van der Laan van Integratie weigerde om principiële redenen antwoord te geven op de vraag van de PVV naar de kosten van niet-westerse immigranten. Daarop schakelde de PVV Nyfer in.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief