Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Poolse president omgekomen bij vliegtuigcrash

10 apr 10

Zaterdagochtend is nabij het vliegveld van Smolensk (West-Rusland) het Poolse regeringsvliegtuig neergestort met aan boord de Poolse president Lech Kaczynski. 


De president en tal van andere Poolse hoogwaardigheidsbekleders hebben de crash niet overleefd. Het stoffelijk overschot van president Kaczynski is gevonden, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Slachtoffers
In het vliegtuig zaten naast de Poolse president en zijn vrouw veel leden van de Poolse elite, waaronder de gouverneur van de nationale bank en de top van het Poolse leger. Niemand heeft de crash overleefd. 

Oorzaak
De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Wel hing er dichte mist in het gebied en melden Russische autoriteiten dat het het vliegtuig waarschijnlijk boomtoppen heeft geraakt tijdens de inzet van de landing. Het Russische staatspersbureau Ria Novosti meldt dat de bemanning van het vliegtuig het verzoek van de Russische verkeersleiding om niet op Smolensk te landen, niet hebben opgevolgd. Het militaire vliegveld van Smolensk zou niet toegerust zijn om vliegtuigen in dichte mist te ontvangen en de bemanning werd verzocht uit te wijken naar Minsk (Wit-Rusland). Het vliegtuig, een Tupolev TU-154, stortte neer bij het naderen van het vliegveld, 1,5 kilometer van de landingsbaan. Rusland heeft de regering in Warschau toegezegd de ramp "gedetailleerd" te laten onderzoeken. De twee zwarte dozen van het vliegtuig zijn inmiddels gevonden. 

Buitengewone zitting
De Poolse regering zal naar aanleiding van de gebeurtenis in een buitengewone zitting bijeen komen, aldus de regeringsvoorlichtingsdienst in Warschau. Kaczynski was sinds 2005 president van Polen. Parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski neemt de taken van de overleden president tijdelijk over. In Polen is een week van nationale rouw afgekondigd.

Reacties
Internationaal is geschokt gereageerd op de vliegtuigramp. Demissionair premier Jan Peter Balkenende heeft namens de Nederlandse regering gezegd "ontzet en geschokt" te zijn en noemde vandaag een "zwarte dag voor Polen".

Herdenking
De delegatie was onderweg naar een herdenkingsbijeenkomst voor de naar schatting 22.000 Poolse krijsgevangenen die in 1940 in het Russische Katyn werden vermoord door de geheime dienst van de Sovjet-Unie.

(Foto: Flickr/World Economic Forum)

Beelden van de vliegtuigcrash (bron: RussiaToday)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief