Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PVV presenteert kandidatenlijst

12 apr 10

PVV - logo

Hoog op de kandidatenlijst van de PVV voor de Tweede Kamerverkiezingen staan twee nieuwelingen: op plaats drie staat Lilian Helder en op vijf Gidi Markuszower.


Geert Wilders staat uiteraard op 1, gevolgd door het huidige Kamerlid Fleur Agema.  Parlementariër Raymond de Roon staat op plaats vier. Op de plaatsen zes, zeven en acht staan achtereenvolgens de zittende Kamerleden Martin Bosma, Sietse Fritsma en Teun van Dijck. Op negen opnieuw een nieuweling: de 29-jarige psycholoog Mellony van Hemert.

Dertigers
De nieuwelingen aan de top, Helder en Markuszower, zijn allebei dertigers. Helder is advocaat. Zij noemt de straffen in Nederland bedroevend laag. "Criminelen staan zo weer op straat! Zwaardere straffen dus", stelt zij. Markuszower is ondernemer en assistent geweest van VVD-Kamerlid Anton van Schijndel. Hij studeerde privaat- en internationaal recht. "Er zijn momenten in de geschiedenis dat wij ons moeten realiseren dat de vrijheid die wij hier genieten duur bevochten is. We hebben onze vrijheid niet cadeau gekregen. Dat lijken we soms te vergeten", aldus Markuszower.

Jami
Ehsan Jami, het voormalige PvdA-gemeenteraadslid, staat niet op de lijst. Hij verwierf landelijke bekendheid met een comité voor ex-moslims. Vorig najaar lieten Wilders en Jami weten dat Jami politiek actief zou worden voor de PVV. Onduidelijk was toen nog of dat in de Haagse gemeenteraad zou zijn of in de Kamer. Jami zit ook niet voor de PVV in de Haagse raad.

Barometer
Volgens de laatste politieke peiling vrijdag zou de PVV 23 zetels behalen in de Kamer. Dat zijn er veertien meer dan de negen die de partij nu heeft.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief