Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rotterdam vreest supportersgeweld

13 apr 10

Rotterdam vreest rellen rond de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax van zondag 25 april in de Kuip. De gemeenteraad wil dat burgemeester Ahmed Aboutaleb de mogelijkheden nagaat om de strandrelschoppers van Hoek van Holland te weren bij de bekerfinale.


Debat
De VVD in Rotterdam wil donderdag in de gemeenteraad met burgemeester Ahmed Aboutaleb in debat over de veiligheid rond de bekerfinale. Volgens de liberalen wekken uitingen op internet op z'n minst de suggestie dat Ajaxfans geweld tegen rivaliserende Feyenoord-supporters niet schuwen.

Risico-evenement
Veel van de relschoppers van de strandrellen zijn inmiddels weer uit de gevangenis en mogen weliswaar niet op risico-evenementen komen, maar de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord in de Kuip staat niet op de lijst van risico-evenementen. Volgens de gemeente, die de lijst heeft opgesteld, was bij de veroordeling nog niet bekend dat de finale zulke grote risico's met zich mee zou brengen.

Maatregelen
Burgemeester Aboutaleb maakt donderdag bekend welke veiligheidsmaatregelen hij gaat nemen om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Volgens de KNVB is het niet mogelijk om met een 'doorverkocht' of 'doorgegeven' kaart het stadion te betreden.

Twee duels
Ajax had de finale liever over twee duels verspreid. Een uitwedstrijd en een thuiswedstrijd zonder bezoekende supporters. Ook heeft de club serieus overwogen om de bekerfinale tegen Feyenoord niet te spelen. Dat zegt algemeen directeur Rik van den Boog op de website van de Amsterdamse club.

Vanavond in NOVA een verslag uit Rotterdam en een gesprek met Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief